Στη Βουλή οι καθαρίστριες του κέντρου υγείας Χίου

Tο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα σε δομές της 2ης υγειονομικής περιφέρειας, μεταξύ άλλων στο κέντρο υγείας Χίου και το Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού, με την λήξη των συμβάσεων καθαριότητας που έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη αυτού του κρίσιμου έργου από άλλους εργαζόμενους, κι ανέδειξε σε ρεπορτάζ του ο astraparis.gr, επεσήμανε στην τοποθέτηση του στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει στη λύση των ατομικών συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι την προσφιλή στη ΝΔ λύση των εργολαβικών εταιρειών. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του βουλευτή, ο υπουργός Υγείας τον ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή για άμεση σύναψη ατομικών συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Ο βουλευτής επεσήμανε την κεντρική επιλογή του νομοσχεδίου,  με το οποίο ιδρύεται ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) το γεγονός ότι ενώ η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δημόσιων δομών υγείας θα είναι υποχρεωτική από τον υπό σύσταση φορέα, η αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και άλλων δομών θα είναι σε εθελοντική βάση! Η επιλογή αυτή αποτελεί μια έμμεση, αλλά κομβική πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα και ουσιαστικά σφραγίζει και τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε μια σειρά από άλλες προβληματικές – πολιτικά, αλλά και διοικητικά – διατάξεις του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα επεσήμανε τον ανεπαρκέστατο προσδιορισμό τόσο των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των δομών, όσο και των προσόντων που πρέπει να πληρούν οι εμπειρογνώμονες που θα αναλάβουν το έργο της αξιολόγησης. Τέτοιες ελλείψεις καθιστούν το νομοσχέδιο, και τον νέο φορέα, «όχημα συμβολικής και υλικής απαξίωσης του δημόσιου τομέα υγείας», τόνισε ο βουλευτής.

Το βίντεο της τοποθέτησης του Α. Μιχαηλίδη: