Στις φυλακές οδηγείται ο 63χρονος για την πυρκαγιά στην Σιδηρούντα Χίου

Φυλάκιση τριών ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, κανένα ελαφρυντικό, χειροπέδες και φυλακές ήταν το τελικό αποτέλεσμα της πολύωρης δίκης για την μεγάλη πυρκαγιά στην Σιδηρούντα Χίου, την περασμένη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, για την οποία κρίθηκε ένοχος ένας 63χρονος συνταξιούχος, που κάθισε στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Χίου, σήμερα Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ την ενοχή του κατηγορουμένου και την απόρριψη κάθε ελαφρυντικού ζήτησε και η εισαγγελέας έδρας κα Σοφία Διπλοΐδου, η οποία μάλιστα είχε προτείνει φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του κατηγορουμένου δικηγόρος Χίου κ. Δημήτρης Καρδασιλάρης είχε ζητήσει την αναβολή της δίκης, προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία και μείζονες αποδείξεις, αίτημα που κατά πλειοψηφία δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Κατά την πεντάωρη και πλέον ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας πέντε άτομα, καθώς και η σύντροφος του κατηγορουμένου ως υπεράσπισης, ωστόσο ουδείς κατέθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο να βάζει την φωτιά, πλην – όμως – φαίνεται ότι ήταν ο μόνος που βρέθηκε στην επίμαχη περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα. Οι άλλοι που βρίσκονταν στην περιοχή, ήταν δύο υπάλληλοι του δήμου Χίου, χειριστές μηχανημάτων έργων, που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού και εξομάλυνσης του δρόμου – ρέματος, που γειτνιάζει με τα κτήματα. Ο κατηγορούμενος σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας δεν ήταν σε θέση να υποδείξει αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από άλλη αιτία ή από άλλον, αφού αρνείτο κατηγορηματικά μέχρι την τελευταία στιγμή την υπαιτιότητά του και επέμενε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το διπλανό κτήμα, μεταδόθηκε στο δικό του και ο ίδιος τραυματίσθηκε στα πόδια (εγκαύματα) στην προσπάθειά του να την σβήσει.

Καθοριστική, τελικά, κρίθηκε η έκθεση αυτοψίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βάρυνε στην κρίση του δικαστηρίου, στην οποία υπήρχε αναφορά ότι βρέθηκε μία τσάπα (σκαλιστήρι) στο κτήμα του κατηγορουμένου, την οποία – όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκε – χρησιμοποίησε για να σκαλίσει τέσσερα νεαρά ελαιόδενδρα και εν συνεχεία να τα ποτίσει.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κατά το σκάψιμο (σκάλισμα είπε ο κατηγορούμενος) προκλήθηκε σπινθήρας που μετέδωσε την φωτιά στα ξερόχορτα, αν και το κτήμα ήταν καθαρισμένο, όπως κατέθεσαν και οι μάρτυρες, ενώ πέριξ των τεσσάρων νεαρών ελαιόδενδρων που ήταν ποτισμένα δεν υπήρχε ίχνος φωτιάς.

Ο συνήγορος υπεράσπισης στην αγόρευσή του μίλησε για εικασίες και αυθαίρετες ερμηνείες εκ μέρους της εισαγγελέως, καθώς και για αμφιβολίες που λειτουργούν υπέρ του κατηγορουμένου και τόνισε ότι για την ενοχή και καταδίκη πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που κατά την δική του εκδοχή δεν εισκομίσθηκαν στο δικαστήριο. Ζήτησε, τέλος, να του αναγνωρισθούν ελαφρυντικά, κάτι που κατά πλειοψηφία απέρριψε το δικαστήριο, καθώς και μετατροπή της ποινής, αίτημα που επίσης απερρίφθη.

Μετά την απαγγελία της ποινής, ο κατηγορούμενος ετέθη υπό κράτηση, προκειμένου να οδηγηθεί στις φυλακές.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, που δίκασε κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συγκροτούσαν πρόεδρος η κα Αγγελική Πολυμένη και δικαστές οι κες Μαρία Τσαούση και Μαρία Μίμαρου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε και δικάσθηκε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, τις οποίες ο νομικός κόσμος έχει χαρακτηρίσει ακραίες και αντισυνταγματικές και απέχουν πολύ από την τήρηση της αναλογικότητας (πράξης και ποινής) που πρέπει να έχει κάθε νόμος. Η σημερινή δε δίκη ήταν η πρώτη με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Προσωπική διευκρίνιση – δήλωση: Ο υπογράφων το παρόν ρεπορτάζ, διευθυντής του astraparis.gr Γιάννης Στεβής, στην διάρκεια των συνεχών ζωντανών μεταδόσεων από το πεδίο της πυρκαγιάς είχε αναφερθεί σε μαρτυρίες και δηλώσεις κατοίκων της Σιδηρούντας, ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και είδαν τον κατηγορούμενο να βάζει φωτιά (χωρίς αναφορά είτε στο όνομα, είτε σε άλλα στοιχεία του). Τις αναφορές αυτές μεταδώσαμε με κάθε επιφύλαξη. Σήμερα, απεδείχθη στο δικαστήριο ότι ουδείς αυτόπτης μάρτυρας υπήρχε που να κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είδε τον κατηγορούμενο να βάζει φωτιά. Η απόδοση της ευθύνης των δηλώσεων αυτών σε εκείνους που τις έκαναν, στην διάρκεια των μεταδόσεών μας, ναι μεν μας απαλλάσσει των ευθυνών, ωστόσο αποτελεί για μας δίδαγμα για το μέλλον.