Στο Olive Magazine η Αργυρώ Κουτσουράδη και η Myrovolos Organics

Είναι από τους λίγους νέους που επέλεξαν να παραμείνουν στη Χίο και από τους ακόμη πιο λίγους που επέλεξαν την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα. Η Αργυρώ Κουτσουράδη με τα βότανα της, ίδρυσε την Myrovolos Organics κι από την πρώτη μέρα ίδρυσης της εταιρείας της ως σήμερα έχει βάλει στόχο να κάνει τα βότανα και αρωματικά φυτά της γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο αφιέρωμα στο περιοδικό olivemagazine.gr κάνει εκτενή αναφορά στην προσπάθεια της Αργυρώς να καθιερωθεί στον χώρο και να αρωματίσει τον κόσμο γύρω της με τα βότανα και τα φυτά της.

Το αφιέρωμα

Η Αργυρώ Κουτσουράδη από τη Χίο έχει βάλει στόχο να αποδείξει ότι η μαστίχα δεν είναι το μοναδικό δυνατό χαρτί του νησιού, αλλά ότι και τα βότανα που με τόση φροντίδα καλλιεργεί η ίδια, αξίζουν μία θέση στην κουζίνα μας.

Οι νέοι επιστήμονες που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, δεν είναι κάτι σπάνιο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο εντυπωσιακό το τι καταφέρνουν πλέον οι new-age «αγρότες», που εκτός από μεράκι βάζουν στη δουλειά τους γνώσεις περί σύγχρονων καλλιεργειών, marketing, καινοτόμες τεχνικές και ιδιαίτερα προσεγμένα προϊόντα, τα οποία κάνουν καριέρα εντός και εκτός συνόρων. Ανάμεσα τους και η Αργυρώ Κουτσουράδη με την εταιρεία Myrovolos Organics στη Χίο, που παράγει βιολογικά βότανα.

Με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη γεωπονία, η Αργυρώ είχε δείξει εξ αρχής την κλήση της προς τη γη. Ένα μάθημα σχετικό με τα αρωματικά φυτά όμως, έμελλε να είναι καθοριστικό για την καριέρα της, αφού όπως μου εξομολογείται τα ερωτεύτηκε! Με το τέλος των σπουδών της λοιπόν, αποφάσισε αντί να εργαστεί ως Γεωπόνος, να επιστρέψει στη Χίο και να ξεκινήσει τις δικές της καλλιέργειες, που θα πρόσθεταν και ένα καινοτόμο προϊόν στο νησί. Έτσι, το 2015 φυτεύει για πρώτη φορά στα οικογενειακά κτήματα τα δικά της βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα, ενώ δύο χρόνια μετά η Myrovolos Organics ήταν έτοιμη να βγει στην αγορά.

Σήμερα, η Αργυρώ έχει στα κτήματα της περί τα 14 διαφορετικά φυτά και βότανα, όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, φλισκούνι, φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο, λουίζα και μελισσόχορτο, τα οποία φροντίζει από το χωράφι μέχρι το ράφι. Τι σημαίνει αυτό; Η ίδια ασχολείται με την καλλιέργεια τους, που είναι αυστηρώς βιολογική, με τη συγκομιδή και στη συνέχεια με την αποξήρανση και την τυποποίηση τους, για να φτάσουν στα χέρια μας μέσα σε πακέτα που διατηρούν αναλλοίωτα το άρωμα και τη γεύση τους. Δίπλα τους και ένα τουρσί κρίταμος και κάπαρη σε βάζα, επίσης δικής της παραγωγής.

Όσο για το όνομα Myrovolos Organics, καθόλου τυχαίο αφού εκτός του ότι αντιπροσωπεύει πλήρως τα αρωματικά προϊόντα της, κάνει σαφή αναφορά και στον τόπο παραγωγής τους, μιας και η Χίος είναι γνωστή και με το προσωνύμιο Μυροβόλος.

Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν νέο άνθρωπο σήμερα να στήσει τη δική του επιχείρηση στην επαρχία και να καταφέρει να κάνει γνωστά τα προϊόντα του και εκτός του τόπου του; Καθόλου εύκολο, λέει η Αργυρώ, που εκτός του ότι έπρεπε να ξεκινήσει κάτι νέο από την αρχή, μιας και η οικογένεια της δεν ασχολιόταν επαγγελματικά με τη γη άρα δεν είχε ουσιαστική βάση, είχε να αντιμετωπίσει και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. «Δεν υπήρχε ουσιαστική γνώση στους φορείς που απευθύνθηκα, σχετικά με τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων. Έτσι έκανα μόνη μου την έρευνα μου και κυρίως μέσων σεμιναρίων και εκθέσεων που επισκέφθηκα κατάφερα να στήσω τη δική μου επιχείρηση», αναφέρει. Μάλιστα, αρχικά είχε σκοπό να δημιουργήσει μία ομάδα παραγωγών στο νησί, αλλά μιας και αυτό δεν ευδοκίμησε αποφάσισε να πάρει τη σκυτάλη μόνη της. Μόνιμο πρόβλημα και οι μεταφορές των προϊόντων εκτός νησιού, που όπως είναι φυσικό αυξάνουν τα κόστη για την ίδια. Παρά τις όποιες δυσκολίες βέβαια, δεν σκέφτηκε στιγμή να αφήσει τη Χίο. «Ήθελα να γυρίσω στο νησί μου, άλλωστε αν αφήσεις τον τόπο σου σε αφήνει και αυτός», σημειώνει.

Στόχος της πλέον, να δημιουργήσει ένα δυνατό brand στην Ελλάδα και γι αυτό διαθέτει και τα προϊόντα της σε διάφορα delicatessens και καταστήματα με χιώτικα προϊόντα και εκτός νησιού, λαμβάνοντας πολύ θετικά σχόλια από όσους τα δοκιμάζουν. Και μιας και είμαστε και εμείς ανάμεσα σε όσους είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ρόφημα με βότανα της Myrovolos Organics, τα επιβεβαιώνουμε,