Στο πλευρό των ναυτεργατών το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Την απόσυρση της τροπολογίας που καταργεί της συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα πλοία ζητά, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, συμπαραστεκόμενο στους ναυτικούς και τα αιτήματα τους.

“Συγκεκριμένα, τα τρία άρθρα που παρήγγειλαν οι εφοπλιστές βρίσκονται στη συγκεκριμένη τροπολογία της τελευταίας στιγμής με 16 συνολικά άρθρα.

Το ένα από αυτά (άρθρο 16 στην τροπολογία) προβλέπει την κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία. Όπως σημειώνεται, εφεξής θα ισχύουν οι «διεθνώς κρατούσες αρχές και συμβάσεις», δηλαδή τα μισθολόγια πείνας που υπογράφει η εργοδοτική Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών (ITF). Η διάταξη πατάει στην άρνηση των εφοπλιστών να υπογράψουν ΣΣΕ από το 2010, τους οποίους σιγοντάρισε όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτά ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ .

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αγανάκτησή της  για  την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες ναυτεργάτες, που εγκλωβίστηκαν στα καράβια σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών.

Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αγανάκτησή της  για  την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες ναυτεργάτες, που εγκλωβίστηκαν στα καράβια σε όλο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών.

Από τη μια ο πολύμηνος εγκλωβισμός των ναυτεργατών έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής τους, ενώ αυξάνεται και η επικινδυνότητα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Από την άλλη λόγω των μη αντικαταστάσεων οι ναυτεργάτες, που δουλεύουν στα ποντοπόρα καράβια βρίσκονται σε πολύμηνη ανεργία, με ελάχιστους να παίρνουν έστω το υποτιθέμενο επίδομα ανεργίας, που είναι σε χαμηλότατο επίπεδο. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται  η  κερδοφορία των εφοπλιστών και απολαμβάνουν επιδοτήσεις, κρατική στήριξη και νέες φοροαπαλλαγές .

Παρά τις ενέργειες και καταγγελίες των ναυτεργατικών σωματείων το Υπουργείο αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση.

Στο νησί μας , νησί ναυτεργατών, η κατάσταση χειροτερεύει τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις οικογένειές τους.

Απαιτούμε  να σταματήσουν τώρα αυτές οι πολιτικές τόσο από την κυβέρνηση , όσο και από τις εφοπλιστικές  εταιρείες σε βάρος των ναυτεργατών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (λιμάνια αναφοράς, ξενοδοχεία, αεροπλάνα τσαρτερς ), διασφαλίζοντας τον άμεσο επαναπατρισμό των ναυτεργατών και την προστασία της υγείας τους. 

Να καταργηθεί στην πράξη η κατάπτυστη τροπολογία, που πατά στον Καιάδα τις συλλογικές συμβάσεις .

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των ναυτεργατών”, αναφέρει η ανακοίνωση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια