Στο ποσοστό–ρεκόρ 119% η απορρόφηση του ΠΕΠ

Στο υψηλό ποσοστό του 119% έφθασε η απορροφητικότητα του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου που σημαίνει ότι σε συνολικό προϋπολογισμό ύψους 223,9 εκατομμυρίων ευρώ, οι πληρωμές για 254 έργα που ολοκληρώθηκαν σε εννέα νησιά από τα δέκα της Περιφέρειας, έφθασαν τα 266,7 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα ποσοστό ρεκόρ», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, η περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία πλαισιωμένη από τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής κ. Γιώργος Πλακωτάρη, δεν έκρυβε το ενθουσιασμό και την ικανοποίησή της από αυτή την εξέλιξη, αφού – όπως υπενθύμισε στην συνέχεια – 14 μήνες πριν όταν και αναλάμβανε καθήκοντα το ποσοστό απορρόφησης ήταν μόλις 68%, φέρνοντας την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ουραγό ανάμεσα στις άλλες.

«Τα έργα αυτά που ολοκληρώθηκαν, σημαίνουν αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και οι υποδομές συνδέονται άμεσα με το μέλλον, αφού στόχος είναι να γίνουν πηγή παραγωγής νέου πλούτου», σημείωσε η ίδια.

«Το όραμα μας για το ΕΣΠΑ 2014 -2020 που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει, είναι η ανάπτυξη της φυσιογνωμίας ενός εκάστου των νησιών, η ανακοπή της κρίσης και μεσοπρόθεσμα η ανατροπή της» υπογράμμισε, θέτοντας το στόχο «τα νησιά μας να γίνουν ενεργοί πόλοι ανάπτυξης», πρόσθεσε η κα Καλογήρου.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες το αποτέλεσμα

«Το ποσοστό αυτό υλοποίησης του προγράμματος είναι εξαιρετικό και επετεύχθη σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αφού ειδικά τους τελευταίους 18 μήνες όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη», δήλωσε και ο κ. Πλακωτάρης, αναφερόμενος στα capital control, στις δύο εκλογικές διαδικασίες και γενικά στο πρόβλημα της οικονομίας που ταλαιπωρεί την χώρα.

«Παρόλα αυτά, τρέξαμε το πρόγραμμα σε βαθμό τέτοιο που υπήρξε λογαριασμός που πληρώθηκε μόλις σε δέκα ημέρες, όταν το συνηθισμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται μπορεί να ξεπεράσει τον ενάμιση μήνα και να φθάσει τους δύο», συμπλήρωσε, δίνοντας τα εύσημα και στους ΟΤΑ για την ετοιμότητα που επέδειξαν.

Οι στόχοι για το νέο ΕΣΠΑ

Προσδιορίζοντας τους νέους στόχους που θέτει η περιφέρεια για την νέα προγραμματική περίοδο, η κα Καλογήρου κατονόμασε την «καινοτομία και την εξειδίκευση, ώστε να αξιοποιηθεί η μοναδικότητα του κάθε νησιού και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του κάθε τόπου σε συνδυασμό με τη πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά που διαθέτουν. Η Χίος έχει τον Όμηρο και τη μαστίχα, η Λέσβος τη Σαπφώ, το λάδι και το ούζο, η Λήμνος τον Ήφαιστο και τα σιτηρά της, η Σάμος τον Πυθαγόρα και το κρασί της, η Ικαρία τον Ίκαρο και την μακροζωία της ακόμα». τόνισε, δίνοντας ένα γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων που πρέπει να έχουν, οι υποψήφιες προς ένταξη προτάσεις έργων, για την επόμενη περίοδο.

Τα έργα της Χίου

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα έργα (γύρω στο 5% των έργων) και οι δύο τόνισαν ότι όλα θα ολοκληρωθούν είτε στο επόμενο εξάμηνο, είτε ως «έργα – γέφυρες» με το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως π.χ. ο περιφερειακός δρόμος της πόλης της Χίου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κα Καλογήρου προσδιόρισε το αμέσως επόμενο διάστημα ότι θα ολοκληρωθεί η γέφυρα του Παντουκειούς, ενώ για το λιμάνι της Λαγκάδας η πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου.

Αναφερόμενη και στο κολλέγιο, στον Φραγκομαχαλά, αν και εκτός ΕΣΠΑ , σημείωσε ότι μετά την αναδιαπραγμάτευση του δανείου που κληρονόμησε η Περιφέρεια και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ελπίζει ότι σύντομα τα έργα θα επανεκκινήσουν, ώστε και αυτό το έργο να ολοκληρωθεί.

Ερωτώμενη, ωστόσο, για την νέα προγραμματική περίοδο και ειδικότερα για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών η κα Καλογήρου απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας σε επόμενο χρόνο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια