Στο στόχαστρο της ΕΛΜΕ το ΕΠΑΛ Τσάκου

Στην κριτική και στο στόχαστρο της ΕΛΜΕ Χίου βρίσκεται εκ νέου το ιδιωτικό ΕΠΑΛ Τσάκου, το οποίο και κατηγορεί αφενός ότι επιδίδεται εις άγραν μαθητών από τα δημόσια σχολεία και αφετέρου ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης για τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Χίου κάνει γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας μέσω της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου διερευνά τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων έλαβε πέρσι το ιδιωτικό ΕΠΑΛ έγκριση λειτουργίας.

Η ΕΛΜΕ Χίου καλεί, τέλος, τους εκπαιδευτικούς του νησιού να μην προγραμματίσουν επισκέψεις στο ΕΠΑΛ Τσάκου, αλλά μόνον στα δημόσια ΕΠΑΛ και στο εργαστηριακό κέντρο της ΔΔΕ Χίου, καθώς και στα πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στη Χίο.

Αναλυτικά, στο έγγραφο της ΕΛΜΕ Χίου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 2019 και αποδέκτες όλα τα σχολεία, το Υπουργείο και την ΟΛΜΕ, καταγγέλλονται τα ακόλουθα:

«Με βάση την κείμενη νομοθεσία η οποία απαγορεύει, τόσο στον ιδιοκτήτη (σχολάρχη), όσο και στο προσωπικό ιδιωτικού σχολείου να επισκεφθούν τη μαθητική κοινότητα ενός δημόσιου σχολείου, στη Χίο με πρόσχημα το έγγραφο του ΥΠΕΘ με θέμα «Επισκέψεις μαθητών/-τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ σε σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ και εργαστηριακά κέντρα» (που έχει εκδοθεί από την διεύθυνση επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αρμόδια μόνο για τη δημόσια δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση), ιδιωτικό ΕΠΑΛ που εδρεύει στη Χίο (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Μαθημάτων) διεξάγει «εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο» για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1864/15-3-2019 της διευθύντριας Β/θμιας εκπαίδευσης Χίου «στέλνονται» οι μαθητές που φοιτούν στη Γ΄ γυμνασίου των δημόσιων γυμνασίων (δεν εδρεύει στη Χίο ιδιωτικό γυμνάσιο) στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγονται εντόνως λεκτικές αναφορές που υποδηλώνουν ότι:

  • Ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΕΠΑΛ (σχολάρχης) έχει καταθέσει αίτημα για χρήση χώρων και υποδομών των δημόσιων ΕΠΑΛ και του εργαστηριακού κέντρου που εδρεύουν στη Χίο.
  • Η διευθύντρια Β/θμιας εκπαίδευσης Χίου έχει εισηγηθεί θετικά προς το ΥΠΕΘ για το εν λόγω αίτημα.
  • Το ΥΠΕΘ μέσω της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Β. Αιγαίου διερευνά τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων έλαβε πέρσι το ιδιωτικό ΕΠΑΛ έγκριση λειτουργίας.

Αν οι ανωτέρω αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναμένουμε από πλευράς ΔΔΕ Χίου, ΠΔΕ Β. Αιγαίου και ΥΠΕΘ να προβούν άμεσα σε δημόσια διάψευση.

Επίσης, βάσει των ανωτέρω, καλούμε:

  • Τους συλλόγους διδασκόντων να μην εγκρίνουν καμία επίσκεψη στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ και να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στα δημόσια ΕΠΑΛ και το δημόσιο εργαστηριακό κέντρο. Μπορούν να επισκεφθούν τα δημόσια ΕΠΑΛ και το εργαστηριακό κέντρο της ΔΔΕ Χίου, καθώς και τα δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στη Χίο.
  • Την διευθύντρια Β/θμιας εκπαίδευσης Χίου να εκδώσει διευκρίνιση βάσει της οποίας θα αποτραπούν οι επισκέψεις στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ.
  • Το ΥΠΕΘ να εκδώσει άμεσα εντολή να σταματήσουν οι επισκέψεις των δημόσιων σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Μαθημάτων».
  • Το ΥΠΕΘ να μην παραχωρήσει σε κανένα ιδιώτη και με κανένα τρόπο, χώρους και εξοπλισμό των δημόσιων σχολείων. Το δημόσιο εργαστηριακό κέντρο Χίου υφίσταται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων ΕΠΑΛ της Χίου.

Καλούμε την ΟΛΜΕ άμεσα να επιληφθεί των ανωτέρω δύο θεμάτων».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια