Στοχοποιείται στο πρόσωπο της Γιάννας Παπαδάκου η ερευνητική δημοσιογραφία

Να πάρει θέση η Κομισιόν για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, για την ερευνητική της δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Κώστας Αρβανίτης.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν μπορεί να ποινικοποιείται η ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία «δεν απειλεί την νομιμότητα, αλλά προστατεύει την νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών», ενώ δηλώνει ότι η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη θα φτάσει ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων.

Αναλυτικά:

«Η πρωτοφανής κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης για την ερευνητική της δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, πέρα από τα προφανή δικονομικά της προβλήματα συνιστά ευθεία αντικειμενική προσβολή κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Η κατηγορία σε βάρος δημοσιογράφου, επειδή επέλεξε να ασκήσει το λειτούργημά της και όχι να σιωπήσει, επειδή επέλεξε το δρόμο του δημοσιογραφικού καθήκοντος και όχι της ακμάζουσας τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφίας των δημοσίων σχέσεων και του ξεπλύματος ισχυρών παραγόντων, είναι μια κίνηση εκφοβισμού κατά των επαγγελματιών της ενημέρωσης που επιλέγουν να υπηρετήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία.

Η ερευνητική δημοσιογραφία, δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της ενημέρωσης που προστατεύεται από το σύνταγμα.

Απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου συνιστά κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής έρευνας, κάθε απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφου, που θα μας βρει σταθερά απέναντι, όπως θα βρει τελικά και την ίδια τη δικαιοσύνη.

Αυτοί που συνέβαλαν στην αποκάλυψη κρίσιμων πτυχών του σκανδάλου της Novartis πρέπει να προστατευτούν από την εκδικητική μανία μιας πολιτικής εξουσίας που συμπεριφέρεται ως καθεστώς.

Είναι χρέος της ευρωπαϊκής ηγεσίας να πάρει θέση για ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα του κράτους δικαίου, να καταδικάσει αυτήν την προσβολή της ελευθερίας του Τύπου, να βάλει φρένο σε κάθε μεθόδευση εκφοβισμού κατά δημοσιογράφου, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Με αυτό το σκεπτικό θα φέρουμε την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων».