Σχέδιο του ΟΗΕ για υποδοχή των προσφύγων
Ευρύτερο σχέδιο υποδοχής και διαχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα προωθεί η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), εμπλέκοντας σε αυτό – με την μορφή συμφωνιών – μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς (δήμοι κ.λπ.)
Οι περιοχές ανάπτυξης του σχεδίου αφορούν την πρώτη γραμμή εισόδου και συγκεκριμένα τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος και Ρόδος), την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και τις πόλεις στην περιοχή των συνόρων με την ΠΓΔΜ.
Στην περίπτωση αυτή, όπως δείχνουν τα πράγματα, εμπλέκεται εν δυνάμει και ο σχεδιασμός του δήμου Χίου, για την δημιουργία του κέντρου υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός, την αγορά του οποίου έχει αποφασίσει ο δήμος.
Σημειώνουμε, όπως έχουμε – ήδη – αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ότι ο δήμος Χίου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί για τέτοιας μορφής συνεργασία.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η UNHCR θα δέχεται έως την Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, αιτήσεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, με βάση το ακόλουθο περίγραμμα:
1. Στα νησιά της πρώτης γραμμής, που αναφέραμε πιο πάνω, για την υποστήριξη της πρώτης υποδοχής, που θα περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις, όπως την καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων, την φιλοξενία τους με την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και υπηρεσιών ενδιαίτησης κ.λπ., την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά.
2. Υποστήριξη για την υποδοχή δεύτερης γραμμής για τους πρόσφυγες και τα άσυλα των αιτούντων στην ηπειρωτική χώρα (κυρίως στην Αθήνα) με έμφαση στην αύξηση της διαθεσιμότητας των καταλυμάτων μέσω του υπάρχοντος εθνικού συστήματος παραπομπής, ρύθμιση της προσωρινής στέγασης κ.λπ.
3. Στήριξη και ενίσχυση των προσωρινών εγκαταστάσεων στέγασης στην περιοχή των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη / Ειδομένη / Πολυκάστρου), καθώς και την παροχή στοχευμένης βοήθειας για τα πλέον ευάλωτα άτομα κ.λπ.
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να απευθύνονται στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα στην ιστοσελίδα www.unhcr.gr.
Φωτό από την πρόσφατη δραστηριότητα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, με την διάθεση σκηνών στον νέο καταυλισμό του Μερσινιδίου (πάνω) και τον δημοτικό κήπο της Χίου (κάτω)