Συμμαχία Αξιών: Πώς να σε αποχαιρετήσουμε Τάσο;

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής 26 Αυγούστου 2022, στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού της Ράχης Καρδαμύλων, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Τάσου Ποδιά, που «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η δημοτική παράταξη Συμμαχία Αξιών, με την οποία ο Τάσος Ποδιάς είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Χίου, εξέδωσε την ακόλουθα ανακοίνωση:

Πώς να σε αποχαιρετήσουμε Τάσο; Πώς να πούμε αντίο σε έναν άνθρωπο, που μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν τόσο ενεργός, τόσο ζωντανός, τόσο ασυμβίβαστος και μαχητικός;

Δύσκολα μας βγαίνουν οι λέξεις…

Πόσο μεγάλο το κενό, που αφήνεις στα Καρδάμυλα αλλά και σε όλο το νησί μας, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στον αθλητισμό, σε εμάς τους συνοδοιπόρους σου αλλά και σε όλους που σε γνώρισαν και συναναστράφηκαν μαζί σου;

Πόσο πολύ μας πόνεσε το φευγιό σου, αλλά για μας ακόμη και αυτός ο τελευταίος σου αγώνας, υπήρξε νικηφόρος, αφού δεν σε γονάτισε, δεν σε λύγισε στιγμή, δίνοντας σε όλους μας την εντύπωση ότι και αυτήν την φορά θα ξεπεράσεις τον σκόπελο, αψηφώντας τις προβλέψεις. Για αυτό και μας μιλούσες στο τηλέφωνο, μέχρι πριν λίγες ημέρες, ακόμη και αν αυτό για σένα ήταν πολύ επώδυνο. Για αυτό και μείς ήμασταν βέβαιοι ότι θα επιστρέψεις και πάλι γρήγορα κοντά μας.

Τάσο, όλοι γνωρίζαμε ότι έδινες έναν άνισο αγώνα για την ζωή σου, με αξιοπρέπεια και γενναιότητα, έχοντας στο πλάι σου σταθερά την οικογένεια σου, χωρίς να συμβιβάζεσαι ούτε λεπτό με την ιδέα και την λογική του τέλους.

Δεν γονάτισες ποτέ στα προβλήματα και έφυγες όρθιος, όπως πάλευες κάθε μέρα της ζωής σου.

Εμείς οι συνοδοιπόροι σου στα τελευταία τέσσερα χρόνια, ήμασταν πάντοτε υπερήφανοι να σε ακούμε στις τοποθετήσεις σου στο δημοτικό συμβούλιο και να σε συμβουλευόμαστε στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζαμε, στο ταξίδι της αυτοδιοίκησης. Στην κάθε στροφή αυτής της πορείας ήσουν εκείνος, που μας συμβούλευες με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Εκείνος που γεφύρωνες διαφορές και διέθετες την αναγκαία ευθυκρισία για τις δύσκολες αποφάσεις.

Ήσουν για όλους και για όλες μας ένα φωτεινό παράδειγμα, που μας ενέπνεε στην καθημερινή ενασχόλησή μας με τα κοινά.

Στο νου σου ήταν πάντοτε τα αγαπημένα σου Καρδάμυλα και η Βόρεια Χίος, για τα οποία ανέπνεες και μέχρι την τελευταία στιγμή, πρότεινες και διεκδικούσες.

Η συνεισφορά σου στα κοινά, από την θέση του δημάρχου Καρδαμύλων, του προέδρου του Νηρέα Καρδαμύλων, του νομαρχιακού συμβούλου, του δημοτικού συμβούλου, του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χίου, του προέδρου της τοπικής επιτροπής βόλεϊ, του αντιπροέδρου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, ήταν πάντοτε και ουσιαστική και αποτελεσματική.

Υπηρέτησες με αρχές και αξίες σε όλη σου την ζωή τον τόπο και τους ανθρώπους του, υπομένοντας, στωικά, τις αναποδιές, διαθέτοντας ο ίδιος το χάρισμα της επικοινωνίας και της παραγωγής ιδεών και προτάσεων.

Σήμερα φίλε Τάσο, σκύβουμε το κεφάλι, όχι μόνο από την οδύνη μας, αλλά κυρίως από σεβασμό για έναν άνθρωπο της προσφοράς, που τιμήθηκε από τους συμπολίτες του και τίμησε στο έπακρο την εμπιστοσύνη τους, που ενέπνευσε τους νεότερους, που αποτέλεσε για πολλούς στήριγμα στις δυσκολίες, γέφυρα στις διαφωνίες, φάρο σοβαρότητας και λογικής, ενώ υπήρξε πάντοτε γενναιόδωρος στην μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης, ανθρώπινος απέναντι στις αδυναμίες του καθενός, στοργικός στους νεότερους και αυστηρός στους παλαιότερους, ένας πυλώνας ευθυκρισίας, ανιδιοτέλειας και σταθερότητας.

Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο Τάσο.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Την Παρασκευή 26/8/2022, στις 11:00, θα αποχαιρετήσουμε τον Τάσο, στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού της Ράχης Καρδαμύλων.

Το Δίκτυο Πολιτών Χίου

Η απώλεια του Τάσου Ποδιά στερεί από την Χίο μια πηγή λογικής σκέψης και έμπνευσης  για την τοπική αυτοδιοίκηση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.

Η διαδρομή του σαν ενεργού πολίτη αφήνει το στίγμα της στο νησί μας και ας γίνει παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου μας Τάσου Πόδια. Για το σύλλογο μας ήταν ο “Τάσος” , ο φίλος και ο στενός υποστηριχτής του ΦΟΚ που ποτέ δεν έλειψε από κοντά μας . Ο Τάσος , από τα ιδρυτικά μέλη του ομίλου το 1979 και πρόεδρος του πρώτου Τοπικου Προεδρείου Αθήνας έβαλε γερά τα θεμέλια του πολιτισμού και μπόλιασε με ιδέες και πράξεις τις νέες γενιές . Πάλεψε και κράτησε για πολλά χρόνια το σύλλογο μας ζωντανό με στόχο την πλαισίωση του από νέους ανθρώπους που πάντα θεωρούσε πως είναι η δημιουργική γενιά του τόπου καταφέρνοντας με το μοναδικό του τρόπο να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και τις αξίες του. Με αρωγό και καθοδηγητή στην προσπάθεια του για διάδοση του θεατρικού πολιτισμού το θεατράνθρωπο Αδαμάντιο Λεμό , κατάφεραν να ρίξουν τον σπόρο για τη δημιουργία της πρώτης θεατρικής ομάδας , που παρουσίασε το θεατρικό έργο “Φουσκοθαλασσιές” του Μπόγρη . Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Καρδαμύλων (1991-1994) παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη με τη συμμετοχή πολλών Καρδαμυλιτών σε σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού που μέχρι και σήμερα θυμούνται με πολύ αγάπη. Την ίδια περίοδο καθιέρωσε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Καρδαμύλια” που γέμισαν το χωριό πρωτοποριακές πολιτιστικές δράσεις για την εποχή και έγιναν πόλος έλξης για ολόκληρη τη Χίο. Επίσης καθιερώθηκαν αποκριάτικες εκδηλώσεις “Καρνάβαλος” με συμμετοχή αρμάτων και τη συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του χωριού για την πραγματοποίηση τους. Με στόχο την προβολή των Καρδαμύλων και την προώθηση τους προς όλες τις κατευθύνσεις συντάχθηκε ο ιστορικός οδηγός “Καρδάμυλα Χίου” που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σαν ιστορική πηγή πληροφοριών. Με γνώμονα την προσφορά στα κοινά του τόπου , την αγάπη για ένα καλύτερο μέλλον στα Καρδάμυλα και τη συμμετοχή του σε διάφορες θέσεις φορέων αλλά και ως αιρετός κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο. Τάσο σε αποχαιρετούμε με βαθιά λύπη από κοντά μας!