ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: 25 Νοεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ως διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή αυτή τη μέρα σημειώνοντας πως η ανεπάρκεια του κράτους δίνει χώρο στην έμφυλη βία, αφήνοντας απροστάτευτες τις γυναίκες σε ένα σύστημα που ούτε καν αναγνωρίζεται ο όρος γυναικοκτονία και δεν έχει ενταχθεί στον ποινικό κώδικα.

Η ανακοίνωση

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ως διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, και δυστυχώς στη χώρα μας ακούμε όλο και πιο συχνά για τραγικά περιστατικά κακοποίησης και γυναικοκτονίας.
Σε κάθε ευκαιρία πρέπει να το φωνάζουμε δυνατά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την βία που βασίζεται στο φύλο.
Τα πατριαρχικά πρότυπα, η συντηρητικοποίηση και η ανεπάρκεια του κράτους σε τέτοιες καταστάσεις, δίνουν έδαφος στην έμφυλη βία.
Η βία ξεκινάει ως λεκτική, μετά γίνεται σωματική, και στο τέλος καταλήγει σε γυναικοκτονία.
Ο θύτης δεν σκότωσε ούτε επειδή αγαπούσε, ούτε επειδή ζήλευε, ούτε επειδή ήταν ερωτευμένος παράφορα. Σκότωσε επειδή το θύμα ήταν γυναίκα, και την θεωρούσε ιδιοκτησία του. Γι αυτό και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία.
Το κόμμα μας απαιτεί και διεκδικεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί οικονομικά και να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και ένταξη στον ποινικό κώδικα.
Κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του Ν. 4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δίκαιου.
Ενίσχυση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δίκτυο δομών συμβουλευτικής και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.
Λειτουργία νέων δομών και παροχή επιπλέον υπηρεσιών.
Ίδρυση γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα με εξειδικευμένο προσωπικό.
Η πολιτεία πρέπει με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα να προωθήσει λύσεις. Δυστυχώς έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.