ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλει χαράτσι για να κρύψει την αποτυχία της

Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 60 και πάνω, υπό την απειλή του 100στάευρου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χίου, μιλά για χαράτσι 100 ευρώ, χαρακτηρίζει το μέτρο εισπρακτικό και τιμωρητικό, ζητά επίταξη ιδιωτικών κλινικών ενίσχυση του ΕΣΥ και μειωμένο αριθμό μαθητών στα σχολεία και αναφέρει:

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο μέχρι 16 Ιανουαρίου, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα μέσα από την ΑΑΔΕ.

Αυτή η εξαγγελία είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που πήρε τέτοιο εισπρακτικό τιμωρητικό μέτρο για να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, και μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να τιμωρήσει τους ανθρώπους άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν είναι αυτοί το πρόβλημα στη διασπορά της πανδημίας, αλλά είναι αυτοί οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο.

Η Νέα Δημοκρατία αντί να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία που είναι το πρώτο βασικό στάδιο για να γίνει ο επιδημιολογικός έλεγχος, αντί να υποστηρίξει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ο οποίος αναλαμβάνει να ενημερώσει τον ασθενή του για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αντί να δώσει θετικά κίνητρα στους πολίτες και να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς, αποφασίζει να επιβάλει τιμωρητικά πρόστιμα και χαράτσια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό, και στις τελευταίες θέσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί τους πολίτες για να κρύψει την αποτυχία της.

Στην ουσία το χαράτσι των 100 ευρώ είναι ένας επιπλέον φόρος για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή για τους συνταξιούχους, αφού οι περισσότεροι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι συνταξιούχοι. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι είναι ένα ταξικό μέτρο το οποίο χτυπάει ξεκάθαρα τους ανθρώπους που παίρνουν χαμηλή σύνταξη 400-500 ευρώ, και το πρόστιμο των 100 ευρώ θα είναι γι αυτούς καταστροφή.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε ότι μέτρα αυταρχικά και τιμωρητικά υπονομεύουν τον εμβολιασμό και τροφοδοτούν τον κοινωνικό διχασμό. Η πανδημία έχει ξεφύγει, έχει χαθεί κάθε έλεγχος, και πρέπει να παρθούν μέτρα ουσίας.

Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και παράλληλα να ενισχυθεί το ΕΣΥ με έμψυχο υλικό. Στα σχολεία να αλλάξει η στρατηγική του 50+1 και να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις των αιθουσών. Το ένα τέταρτο των κρουσμάτων προέρχεται από τα σχολεία με τους ασυμπτωματικούς μαθητές που έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες. Και επιτέλους να εφαρμοστούν δραστικά μέτρα για να αλλάξει η τραγική εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσο για τον εμβολιασμό, θα προχωρήσει μόνο με ενημέρωση από το ιατρικό προσωπικό, τους επιστήμονες, με σωστή πληροφόρηση και πειθώ οι πολίτες θα ξεπεράσουν τις φοβίες τους. Ο αυταρχισμός και τα πρόστιμα δεν βοηθούν στην προσπάθεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κάθε έλεγχο, προσπαθεί να κρύψει την ανεπάρκεια της πίσω από τον κοινωνικό αυτοματισμό, τον διχασμό, τον αυταρχισμό, και τα διοικητικά πρόστιμα. Με αυτή την ανεύθυνη κυβερνητική τακτική δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει σύντομα η τραγική εικόνα της χώρας”.