Τα προβλήματα της τοπικής κτηνοτροφίας στην συνάντηση Σπιλάνη – κτηνοτρόφων

Τα προβλήματα της τοπικής κτηνοτροφίας αναδείχθηκαν στην συνάντηση που είχε την Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών κ. Γιάννης Σπιλάνης, με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου κ.κ. Γ. Γεωργούλη και Δ. Μαθιουδη.

Ο κ. Σπιλάνης με την κα Γιούλα Αργυρούδη και τον κ. Γιάννη Μισετζή συζήτησαν τα προβλήματα στην τιμή του κατσικίσιου γάλακτος, αλλά και τη γενικότερη δυσκολία διάθεσης του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα εξής:

– Ο πολύ μεγάλος αριθμός ζώων (50 έως 55.000) σε σχέση με την βοσκοϊκανότητα της Χίου.

– Η έλλειψη σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα αλλού να είναι τα κοπάδια και αλλού να δηλώνονται, με πολλαπλές συνέπειες. Η Περιφέρεια, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ξεκινά μόλις τώρα τη μελέτη που όμως αργεί ακόμα.

– Η ανάγκη για συνεργασία με την διεύθυνση δασών, για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης, που να προβλέπει βόσκηση με όρους και στόχο τον καθαρισμό του υποορόφου από την καύσιμη ύλη και τον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιάς.

– Την γενικότερη στρέβλωση που έχουν προκαλέσει οι επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να μην ενδιαφέρονται για το προϊόν, αλλά για την επιδότηση.

– Την έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για την τυποποίηση και την μεταποίηση του γάλακτος μετά την αποτυχία του “Πελινναίου”,   που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης.

– Την δυσκολία διάθεσης φρέσκου γάλακτος και τυριών, ακόμη και στην αγορά της Χίου, λόγω των καταναλωτικών προτύπων που έχουν προκύψει.

Ο κ. Μισετζής, με την ιδιότητα του προέδρου των Ξενοδόχων, ανέλαβε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους του και το Επιμελητήριο,   ώστε το ντόπιο γάλα και τυρί να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη τους. Παράλληλα, θα γίνουν επαφές, για να ενταχθούν τα τυριά στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και γενικότερα με την τοπική αγορά, αλλά και τις αγορές γειτονικών νησιών, είναι μονόδρομος, όπως και αυτή της ποιοτικής παραγωγής, τόνισε συμπερασματικά ο κ. Σπιλάνης στο κλείσιμο της συνάντησης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια