Ταμπάκικα – Σούδα, μια ανάσα…

Άψογα φαίνεται να κύλησαν σήμερα, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, τα πράγματα στον καταυλισμό της Σούδας, την πρώτη ουσιαστικά ημέρα της κανονικής λειτουργίας του.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ευθύς μετά την καταγραφή τους στο κέντρο ταυτοποίησης, που έχει οργανωθεί και λειτουργεί κανονικά στο πρώην βυρσοδεψείο Ζαφειράκη, στα Ταμπάκικα, έρχονται στον νέο καταυλισμό, όπου τους περιμένουν οργανωμένα οι διαχειριστές του χώρου.

souda002

Υπάρχει σειρά και τάξη για την υποδοχή και διαμονή

Κάθε τι έχει τη σειρά του κι όλα γίνονται με τάξη και ηρεμία, αφού και ο χώρος βοηθά και η οργάνωσή του έχει ολοκληρωθεί σε βαθμό που να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών πριν το επόμενο ταξίδι τους προς Πειραιά ή Καβάλα.

Με την άφιξή τους στον χώρο παίρνουν κουβέρτες, ρούχα, φαγητό και νερό και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση τούς παρέχεται χώρος στους οικίσκους ή στις σκηνές (30 οικίσκοι και 2 μεγάλες σκηνές των 240 τ.μ. εκάστη) σε όλη την έκταση της Σούδας.

Βλέπουμε χαμογελαστά και ήρεμα πρόσωπα

«Πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε κόσμο και δεν τρέξαμε από πίσω του. Το ευχάριστο είναι πως βλέπεις διαφορά στα πρόσωπά τους, πολύ πιο ήρεμοι, χαλαροί και χαμογελαστοί. Σαν να βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν μια ανάσα για να συνεχίσουν», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Γιώργος Καραμανής, που πρωτοστάτησε – μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καράλη – στην δημιουργία και οργάνωση του καταυλισμού.

karamanis1

Μαζί, βεβαίως και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι εκπρόσωποι της οποίας – με την βοήθεια των Samaritans Purse – διαχειρίζονται τον καταυλισμό. Ωστόσο, οι δυνάμεις αυτές δεν είναι αρκετές και όπως τονίζει ο κ. Καραμανής είναι αναγκαία και η παρουσία των εθελοντών.

Στον καταυλισμό δραστηριοποιούνται, επίσης, ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση waha.

Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η λειτουργία του καταυλισμού είναι στο… μικροσκόπιο, προκειμένου να γίνουν όλες οι διορθωτικές ή συμπληρωματικές παρεμβάσεις και έργα, ώστε η Σούδα να αναδειχθεί ως πρότυπο, όπως φιλοδοξούν οι οργανωτές του καταυλισμού.