Τεράστια η καταστροφή στη μαστιχοκαλλιέργεια

Δυστυχώς τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν και η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 25 Αυγούστου στη Νότια Χίο, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη μαστιχοκαλλιέργεια.

Μαστιχοπαραγωγοί στα Νένητα, το Βουνό, τα Φλάτσια την Κοινή, σε Ολύμπους Μεστά και Πυργί είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τον κόπο του καλοκαιριού να “πνίγεται” στα νερά της βροχής.

Οι μαστιχοπαραγωγοί παρότι τις τελευταίες μέρες και μετά τις προβλέψεις κατέβαλλες τεράστια προσπάθεια να μαζέψουν όσο μαστίχα μπορούσαν πριν από τη βροχή δεν πίστευαν στα μάτια τους από την ποσότητα του νερού που αντίκρισαν στις καλλιέργειες τους.

Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, αφού η καταιγίδα έπληξε τη Νότια Χίο στην αρχή της συγκομιδής της μαστίχας με επιπτώσεις άμεσες σε ότι μαστίχα είχε ήδη στα μαστιχόδεντρα αλλά και επερχόμενες αφού και αυτό που θα στάξει θα έχει πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση.

Η Ε.Μ.Χ. ενημερώνει ότι κατόπιν σημερινής επικοινωνίας με στελέχη του ΕΛΓΑ, παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής ζημιών από την βροχή που έληγε αύριο 26/8. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς και όλοι όσοι επλήγησαν ή θα πληγούν από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις.

Επίσης σας ενημερώνει ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδες θα βρίσκονται στο νησί στελέχη του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών.
Σχόλια