Τετράωρο θρίλερ με το “Νήσος Σάμος” στο λιμάνι της Χίου (φωτό και βίντεο)

Τέσσερις και πλέον ώρες, από τις 6.30 έως τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου 2022,  κράτησε το θρίλερ με την πρόσδεση του πλοίου «Νήσος Σάμος» στο λιμάνι της Χίου προερχόμενο από τον Πειραιά με 330 επιβάτες για Χίο και Μυτιλήνη.

Τελικά, το πλοίο περί τις 10.30 το πρωί κατάφερε να προσδέσει ασφαλώς στην ράμπα, στην βόρεια πλευρά του λιμανιού κι αφού προηγουμένως είχε δέσει εξ ανάγκης, δηλαδή στην πραγματικότητα εκεί βρέθηκε και μπόρεσε και έδεσε, στο κεντρικό μέτωπο του λιμανιού και είχε αποβιβάσει τους επιβάτες για τη Χίο.

Παρά τις συνεχείς μανούβρες και την υποβοήθηση με δύο ρυμουλκά το πλοίο έξυσε αρκετές φορές με την δεξιά πλευρά του το κρηπίδωμα του λιμανιού, χωρίς – ωστόσο – να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην δεύτερη πρόσδεση, στην κανονική, έγινε η εκφόρτωση των οχημάτων, ενώ αναμένεται ότι θα φορτωθούν και τα οχήματα που έχουν προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης, αν και έγινε γνωστό από το λιμεναρχείο Χίου ότι θα προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος ασφαλείας και μετά – υπολογίζεται κατά το μεσημέρι – θα επιτραπεί στο πλοίο να αποπλεύσει.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στο λιμάνι από την πρώτη στιγμή προσέγγισης του «Νήσος Σάμος» μιλούν για λάθος χειρισμό που είχε ως αποτέλεσμα να φέρει το πλοίο εκτός της κανονικής θέσης στην διαδικασία πρυμνοδέτησής του. Στην συνέχεια με τον αέρα που φυσούσε πήρε κατεύθυνση προς την νότια πλευρά του λιμανιού και χρειάστηκαν κυριολεκτικά ώρες και πολλές προσπάθειες από το πλήρωμα, από ανθρώπους στην ξηρά και από τα ρυμουλκά για να αποφευχθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι, να έρθει σε ίσια πορεία και να καταφέρει τελικά να φτάσει στην ράμπα.

 

UPDATE:
9:42 Ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το “Νήσος Χίος”, που από τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Μαϊου 2022 προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι. Τελικά μετά από πολύωρες προσπάθειες το πλοίο “έδεσε” προσωρινά στο πλάι, στο ύψος των mastiha shop και αποβιβάζει τους επιβάτες με προορισμό τη Χίο.

Οι ισχυροί άνεμοι και η ακαταλληλότητα του λιμανιού της Χίου, εμποδίζουν την πρόσδεση του πλοίου “¨Νήσος Σάμος” που από τις 6 σχεδόν το πρωί βρίσκεται στο λιμάνι προερχόμενο από Πειραιά χωρίς όμως να μπορεί να “δέσει”.

Το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα υποβοηθούμενο από σκάφος του λιμενικού και ρυμουλκά αλλά δεν μπορεί να “δεσει” αφού παρασύρθηκε από τους ανέμους στο νότιο τμήμα του λιμανιού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ώρες η προσπάθεια πριμνοδέτησης του πλοίου χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν και πληροφορίες το πλοίο “βρήκε”και στα αβαθή.Στο πλοίο επιβαίνουν 350 επιβάτες για Χίο και Μυτιλήνη.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια