Θα καταλήξει, τελικά, στην Πειραιώς το Αίπος;

Η προοπτική να περάσει η ιδιοκτησία του χωριού του Αίπους, όπου σήμερα φιλοξενείται η Κιβωτός Αιγαίου, στην Τράπεζα Πειραιώς έρχεται ολοένα και πιο κοντά, αφενός λόγω της αδυναμίας της Προμηθευτικής Α.Ε. να πληρώνει και αφετέρου λόγω της άρνησης της Κιβωτού να πληρώνει, επίσης, το ετήσιο αντίτιμο, που φέρεται να έχει συμφωνηθεί με τον δήμο.

Για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάρχει τραπεζικός δανεισμός, ύψους περίπου 370.000 ευρώ, για την εξυπηρέτηση του οποίου η Προμηθευτική πληρώνει ετησίως το ποσό των 30.000 ευρώ. Πλέον δε τούτου η εταιρεία πληρώνει και περί τις 7.500 ευρώ ετησίως για τον ΕΝΦΙΑ.

Έναντι αυτών των εξόδων η Προμηθευτική φέρεται να εισπράττει ετησίως από την Κιβωτό το ποσό των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να «μπαίνει μέσα» συνολικά περί τις 34.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει και αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση είναι μαθηματικώς βέβαιον – συνεπικουρούσης αυτής της αιτίας – ότι θα οδηγηθεί στο κλείσιμο.

Προ του κινδύνου αυτού, έστω και αν δεν είναι άμεσος, η εταιρεία απευθύνθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, με κοινοποίηση της επιστολής στην Κιβωτό, ζητώντας την ρύθμιση του δανείου, ώστε να μειωθεί η ετήσια δόση στο μισό, εκτιμώντας ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξυπηρετεί το δάνειο.

Καθιστά δε σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί σε πλήρη αδυναμία πληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ακόμα και να περάσει το ακίνητο στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από την Κιβωτό

Η δραματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Προμηθευτική, με αναφορά τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ξεκινά εδώ και χρόνια με την άρνηση της Κιβωτού να πληρώνει το αντίτιμο (ετήσιο μίσθωμα) το οποίο φέρεται να είχε συμφωνήσει και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ.

Για λόγους φορολογικούς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, φέρεται να έχει συμφωνηθεί ότι το ενοίκιο θα είναι 5.000 ευρώ ετησίως και το υπόλοιπο ποσό των 15.000 ευρώ ετησίως θα αφορά την παροχή υπηρεσιών της Προμηθευτικής προς την Κιβωτό.

Ωστόσο, η Κιβωτός αρνείται να πληρώσει το ποσό των 15.000 ευρώ, επικαλούμενη ότι η Προμηθευτική δεν της παρέχει υπηρεσίες. Η υπόθεση, όπως είχαμε αποκαλύψει και παλαιότερα, είχε φτάσει προ περίπου δυο ετών στην ανταλλαγή εξωδίκων μεταξύ των δύο πλευρών, με το τελικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα η μεν Κιβωτός να μην πληρώνει (τις 15.000 ευρώ), η δε Προμηθευτική να βουλιάζει διαρκώς στα χρέη.

Βρέθηκαν δωρητές, αλλά την τελευταία στιγμή… έστριψαν

Στην κατεύθυνση να εξευρεθεί μια λύση, μετά το ναυάγιο της πώλησης των εγκαταστάσεων στην Κιβωτό, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς είχε βρει δωρητές, πρόθυμους να εξοφλήσουν τον τραπεζικό δανεισμό της Προμηθευτικής και έναντι τούτου να παραχωρηθεί δωρεάν για 50 χρόνια το «Αίπος» στην Κιβωτό, ακόμα και αν η Προμηθευτική θα πλήρωνε και τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή οι δωρητές απέσυραν την… προθυμία τους και όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες προτίμησαν να κάνουν μία άλλη δωρεά στην Κιβωτό!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχόλια