Θα μοιραστούν ό,τι περισσέψει στα νομικά πρόσωπα, οι αντιπολιτεύσεις

Μετά την κατάργηση του αποφασιστικού ρόλου του δημοτικού συμβουλίου στην εκλογή των διοικήσεων των νομικών προσώπων, κάτι που έγινε με τον πρόσφατο νόμο 4635/2019 («Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»), το δημοτικό συμβούλιο Χίου θα συνεδριάσει στις 18:00 της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019, απλά για να διεκπεραιώσει τον… διαπιστωτικό του ρόλο.

Αυτόν τον ρόλο του επιφύλαξε η κυβέρνηση, θεσμοθετώντας με γνώμονα την περιώνυμη κυβερνησιμότητα, η οποία καταργεί την βούληση των ψηφοφόρων, που έδωσαν 12 δημοτικούς συμβούλους στην παράταξη του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, αλλά που ο νόμος θα του δώσει τη πλειοψηφία των 3/5 στις διοικήσεις των νομικών προσώπων του δήμου Χίου. Κι ό,τι περισσέψει θα κληθούν να το διαμοιράσουν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Προς τούτο αναμένεται ότι σήμερα Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, οι επικεφαλής των παρατάξεων θα συναντηθούν για να κατανείμουν μεταξύ τους τις θέσεις των 2/5 που τους αναλογούν συνολικά, σύμφωνα με όσα ερμηνευτικά συνάγονται, καθότι δεν υφίσταται πλέον διαδικασία εκλογής, αλλά όλα τα μέλη θα οριστούν, από τον δήμαρχο τα 3/5 και από τις άλλες παρατάξεις τα υπόλοιπα 2/5.

Το μόνον βέβαιο είναι ότι σε όλες τις διοικήσεις των νομικών προσώπων θα υπάρχει τουλάχιστον ένας υποδειχθείς από την αντιπολίτευση συνολικά, όπως ορίζεται στον αναφερθέντα νόμο (άρθρο 177), ενώ δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο αν ο κ. Κάρμαντζης τηρήσει όσα είχε υποσχεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και παραχωρήσει από την άνετη πλειοψηφία του ένα ακόμα μέλος στην αντιπολίτευση.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί και ο οποίος αποτελεί τον «μπούσουλα» για την αυριανή συνεδρίαση οι καιροί είναι δύσκολοι για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θα διαγκωνισθούν για μία και μόνον θέση συμβούλου σε ορισμένα νομικά πρόσωπα (π.χ. Ομήρειο, Λιμενικό Ταμείο).

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια