Θέση στον ποδηλατικό τουρισμό αναζητά η Χίος

Μια ακόμα αποσπασματική προσπάθεια στην αποτυχημένη εδώ και χρόνια απόπειρα να βρεθεί η… χαμένη τουριστική ταυτότητα της Χίου ξεκινά η δημοτική αρχή, επιχειρώντας αυτή τη φορά να αναδείξει τη Χίο ως ποδηλατικό προορισμό.

Και, βέβαια, συνολικά το νησί προσφέρεται για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού και έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσει τους φαν του ποδηλάτου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πλην – όμως – και η προσπάθεια αυτή, όπως και διάφορες άλλες, είναι μεμονωμένη και δεν επιχειρείται να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Χίου.

Πάντως, η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου και με δεδομένο ότι ο δήμος δεν διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία αποφάσισε πρόσφατα να αναθέσει σε ειδικό σύμβουλο – εταιρεία της Κύπρου να μελετήσει το θέμα και να προτείνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον δήμο στην κατεύθυνση ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού, με την οποία εκτιμάται ότι θα επιμηκυνθεί, μάλιστα, η τουριστική περίοδος στο νησί.

Το κόστος για τις υπηρεσίες της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 4.899 ευρώ και το έργο θα διαρκέσει τρεις μήνες (Οκτώβριος έως 15 Δεκεμβρίου 2020).

Σύμφωνα με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής οι στόχοι του νέου εγχειρήματος είναθι:

– Η ανάδειξη και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος (σ.σ. στην πραγματικότητα του ανύπαρκτου) με υπηρεσίες και δραστηριότητες θεματικού – εναλλακτικού τουρισμού, όπως η ποδηλασία.

– Η ενίσχυση της προβολής της Χίου στους επισκέπτες και τουρίστες που θα αναζητήσουν την τρέχουσα, και
επερχόμενη τουριστική περίοδο, διακοπές σε ασφαλείς προορισμούς που τους δίνουν τη δυνατότητα για δραστηριότητες θεματικού τουρισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, φροντίδας της σωματικής και ψυχικής
υγείας, και επαφής με τη φύση.

– Η μέγιστη αξιοποίηση όλων των εργαλείων marketing και όλων των ποδηλατικών δυνατοτήτων της Χίου προς όφελος του δήμου και των υπόλοιπων τουριστικών φορέων.

– Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων από την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού της Χίου από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Δήμου Χίου προς το γενικό συμφέρον.

Οι βασικοί άξονες υπηρεσιών και εργασιών :

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη χάραξη, ανάδειξη και σήμανση ποδηλατικών διαδρομών στη Χίο και
ποδηλατικών διαδρομών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμβολή στην ανάδειξη του προορισμού με κείμενα, φωτογραφίες και video.

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου για τους πολίτες και τους επισκέπτες στη Χίο και την ευαισθητοποίησή τους για το ποδήλατο.

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την βέλτιστη χρήση του ποδηλάτου στη Χίο (ποδηλατοδρόμοι, ενοικιάσεις και επισκευές ποδηλάτων).

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο την ασφάλεια του ποδηλάτη
(εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολές οδηγών, οδηγούς ταξί, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων κ.λπ).

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, με στόχο την
ανάπτυξη ποδηλατικής κουλτούρας στην τοπική κοινωνία (μέρα μαθήματος ποδηλάτου και ποδηλατικής αγωγής για παιδιά κ.λπ.).

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προετοιμασία του δήμου και των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση των
φίλων του ποδηλάτου (μεμονωμένοι ποδηλάτες, σύλλογοι, σωματεία, ομάδες κ.λπ.).

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες για βέλτιστη δημοσιογραφική προβολή του Δήμου σχετικά με τον
ποδηλατικό τουρισμό.

– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προβολή της Χίου σε ενώσεις, σωματεία και αθλητικούς ποδηλατικούς
συλλόγους, με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος μεμονωμένων ή οργανωμένων ποδηλατικών ομάδων για πραγματοποίηση στη Χίο των ποδηλατικών τους εκδρομών, γεγονότων ή και αγώνων.

– Στρατηγικός σχεδιασμός ανάδειξης του προορισμού της Χίου ως bike friendly destination και τρόποι
διαμόρφωσης marketing plan προώθησης των ποδηλατικών υπηρεσιών και δυνατοτήτων της Χίου σε τουριστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι φωτογραφίες είναι από ποδηλατικό αγώνα που έγινε στη Χίο τον περασμένο Αύγουστο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια