Θρίλερ με τα ανταποδοτικά – Έχει στηθεί «μαγειρείο» στον δήμο Χίου;

Λίγες μόλις ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:00, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο θρίλερ για τα ανταποδοτικά τέλη, που είναι βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Η δημοτική αρχή Κάρμαντζη, μετά το γνωστό στραπάτσο που υπέστη, στις 20 Νοεμβρίου 2020, οπότε το δημοτικό συμβούλιο Χίου υπερψήφισε με ψήφους 17 υπέρ και 11 την πρόταση των συνδυασμών, Πρωτοβουλία για τη ΧίοΣυμμαχία ΑξιώνΧίος ΜπροστάΔίκτυο Πολιτών και Χιακή Συμπολιτεία και φέρουσα βαρέως το αποτέλεσμα επεδίωξε και πέτυχε μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου την ακύρωση της εν λόγω απόφασης.

Επανέρχεται δε σήμερα για να πάρει την ρεβάνς, θέτοντας εκ νέου το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ., σύμφωνα με την πρόσκληση που εστάλη την περασμένη Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 14:14.

Την ίδια ημέρα και λίγο αργότερα από την λήψη της πρόσκλησης, εστάλη από τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλη Βουρνού προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου Χίου η κοινή πρόταση των αντιπολιτεύσεων, προκειμένου να τύχει της προβλεπόμενης επεξεργασίας και να εκδώσει το απαιτούμενο από την διαδικασία έγγραφό της.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζει το θρίλερ, που ακόμα συνεχίζεται και είναι άγνωστη η κατάληξή του.

Το έγγραφο αίτημα των αντιπολιτεύσεων πρωτοκολλήθηκε την επομένη ημέρα, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, προφανώς δεν εξετάσθηκε, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει, υπό την έννοια της ολοκλήρωσης από την οικονομική υπηρεσία της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Έχει δε αυτή η καθυστέρηση μέγιστη σημασία, καθότι η οικονομική υπηρεσία δεν θα έκανε κάτι άλλο, παρά να ξαναδεί όσα είχε δει πριν περίπου 40 ημέρες, όταν το πρώτον υπεβλήθη η σχετική πρόταση των αντιπολιτεύσεων, οι οποίες – σημειωτέον – ευθυγραμμίσθηκαν τότε και με τις τέσσερις υποδείξεις που τους απηύθυνε η υπηρεσία. Πρόκειται, κοντολογίς, για διαδικασία ρουτίνας.

Κι όμως η οικονομική υπηρεσία ακόμα το… ψάχνει, με αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου να είναι μετέωρη η πρόταση των αντιπολιτεύσεων, εκείνη ακριβώς που είχε ψηφισθεί στην συνεδρίαση της 20ής Νοεμβρίου 2020.

Τι δεν μπορεί να συμβεί:

Η οικονομική υπηρεσία να αρνηθεί να παράσχει το προβλεπόμενο έγγραφό της και δη εγκαίρως πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Σε μια τέτοια περίπτωση ελέγχεται και όχι μόνον διοικητικά.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, χωρίς – ωστόσο – να έχει φτάσει το έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας, που αιτήθηκαν οι αντιπολιτεύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ο έλεγχος δεν είναι μόνον πολιτικός.

Ανεξαρτήτως τούτων, είναι πολιτικά πρωτοφανές να γίνονται μεθοδεύσεις κάθε είδους και από οποιονδήποτε, προκειμένου να ληφθεί ανεμπόδιστα και με ελεύθερη κρίση απόφαση επί των ανταποδοτικών τελών του 2021 από το κυρίαρχο όργανο του δήμου Χίου, το δημοτικό συμβούλιο.

Το έγγραφο των αντιπολιτεύσεων προς την οικονομική υπηρεσία

Προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου Χίου,

Εν όψει της προσκλήσεως σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου της Χίου την 28ης Δεκεμβρίου 2020, η οποία εκδόθηκε πριν λίγη ώρα, προκειμένου να λάβει απόφαση επί των ανταποδοτικών τελών του έτους 2021, σας καταθέτουμε πρόταση εναλλακτική της εγκριθείσας από την οικονομική επιτροπή και παρακαλούμε για τις κατά νόμον ενέργειές σας (π.χ. έκδοση έκθεσης ή βεβαίωσης ή εισήγησης ή οιουδήποτε άλλου εγγράφου).

Επίσης, παρακαλούμε για τυχόν παρατηρήσεις και τεχνικές υποδείξεις, εγκαίρως, προς ενσωμάτωση στην πρότασή μας.
 
Η πρόταση κατατίθεται, μέχρι στιγμής, από τις παρατάξεις Συμμαχία Αξιών, Πρωτοβουλία για τη Χίο, Χίος Μπροστά, Δίκτυο Πολιτών, Χιακή Συμπολιτεία.

Πέραν των προτεινόμενων συντελεστών στα συνημμένα, σε σχέση με τους γενικούς όρους για τις ευπαθείς ομάδες και τις διαφοροποιήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών χρήσεων προτείνουμε και τα ακόλουθα, επιπρόσθετα σε αυτά που ισχύουν ήδη και περιέχονται στην πρόταση του κου αντιδημάρχου.

1) Για τους τρίτεκνους: Πλήρης απαλλαγή για εισόδημα έως και 20.000 ευρω, μείωση 50% για εισόδημα έως και 40.000 ευρώ.

2) Για τις ευπαθείς ομάδες: ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άποροι, πλήρης απαλλαγή (όπως ήδη ισχύει).

3) Αγροτικές αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (με βάση βεβαίωση αρμόδιας υπηρεσίας π.χ. Διεύθυνσης Γεωργίας): Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη.

4) Πολιτιστικά, πνευματικά, αθλητικά κέντρα καθώς και κελιά ιερών ναών: Απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη.

5) Μονογονεϊκές οικογένειες: Απαλλαγή για εισόδημα έως τα 20000 ευρώ, 50% μείωση για εισόδημα έως και 40000 ευρώ.

Επισημαίνουμε, ότι θα πρέπει να μεταβούμε μέσα στα επόμενα έτη σε σύστημα χρέωσης για τα απόβλητα ανεξάρτητο του εμβαδού των κτισμάτων, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των απορριμμάτων (“Πληρώνω όσο ρυπαίνω”).

Οι παρατάξεις Συμμαχία Αξιών, Πρωτοβουλία για τη Χίο, Χίος Μπροστά, Δίκτυο Πολιτών, Χιακή Συμπολιτεία.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια