Τι κρύβεται πίσω από τα ανοικτά καπάκια;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Θεατής σε θέατρο παραλόγου είναι η κοινωνία της Χίου το τελευταίο 48ωρο, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την ενέργεια του αντιπεριφερειάρχη Χίου και αυριανού δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη να κινήσει ουσιαστικά την διαδικασία σύλληψης και του αυτοφώρου για δύο υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας Χίου, επειδή βρέθηκαν ανοικτά – δημιουργώντας εν δυνάμει κοινό κίνδυνο – καπάκια σε στύλους ηλεκτροφωτισμού στο κτίριο της Π.Ε. Χίου.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και μάλιστα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ανάδειξης των κινδύνων που δημιουργούν οι υποδομές του νησιού για τους συμπολίτες μας, ιδία μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου από την πτώση της μπασκέτας, στην Δασκαλόπετρα του Βροντάδου.

Επικροτούμε την ευαισθησία του κ. Κάρμαντζη να αναδείξει το θέμα με τα καπάκια των στύλων ηλεκτροφωτισμού στο κτίριο της Π.Ε. Χίου, θέμα που είτε υπέπεσε στην αντίληψή του, είτε το υπέδειξε κάποιος συμπολίτης μας και να κινητοποιήσει τον μηχανισμό και τις υπηρεσίες για την άμεση επέμβαση και αποκατάσταση της ζημιάς, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε έστω και υποψία κινδύνου για τους πολίτες.

Τα υπόλοιπα, όμως; Ας δούμε το ιστορικό, αυτά που έγιναν και τα ερωτηματικά της υπόθεσης.

Παρασκευή, αργά το μεσημέρι, λοιπόν, έστειλε υπηρεσιακά ένα έγγραφο – αν και θα μπορούσε ακόμα και τηλεφωνικά να παρέμβει και να ζητήσει άμεσες ενέργειες, αλλά θα δεχθούμε καλόπιστα ότι η αποστολή του εγγράφου είχε την έννοια της καταγραφής και επισήμως των ευθυνών και άρα της απάλειψης οποιουδήποτε ενδεχομένου να αγνοηθεί η εντολή του.

Έτασσε δε ο κ. Κάρμαντζης δια του εγγράφου του προθεσμία μιάς ώρας, για την επέμβαση των υπηρεσιών και την αποκατάσταση της βλάβης (“να τακτοποιηθεί”). Τι παρατηρούμε επ΄ αυτού:

1. Γνωρίζει ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει ο κ. αντιπεριφερειάρχης, που επί πέντε χρόνια προΐσταται των υπηρεσιών της Π.Ε. Χίου, ότι το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του δεν κινητοποιούνται μέσα σε μια ώρα για το συγκεκριμένο έργο (και μάλιστα στην εκπνοή του ωραρίου), όχι ενδεχομένως επειδή δεν το θέλουν οι υπάλληλοι – μπορεί βεβαίως να συμβαίνει και αυτό – αλλά επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικές, απαραίτητες και διαφανείς διαδικασίες προμηθειών και εκτέλεσης των έργων.

2. Στην εκπνοή του ωραρίου και μάλιστα απόγευμα Παρασκευής και εντός της ταχθείσας από τον κ. Κάρμαντζη προθεσμίας της μιάς ώρας, ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος προμηθειών, που είναι ο ένας αποδέκτης του εγγράφου του αντιπεριφερειάρχη ( ο έτερος νομίμως ευρίσκετο εκτός υπηρεσίας), κινητοποιείται, στέλνει έγγραφο στην αρμόδια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, ζητώντας οδηγίες και επισημαίνοντας το τι δέον γεννέσθαι. Δεν σταματά, όμως, εδώ, αφού – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας – διακόπτει την παροχή ρεύματος προς τους στύλους ηλεκτροφωτισμού, εξαλείφοντας με την ενέργειά του αυτή οποιοδήποτε κίνδυνο ήθελε προκύψει για τους περαστικούς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια των στύλων. Επιπλέον, κοινοποιεί την αναφερθείσα απάντησή του στον αντιπεριφερειάρχη.

Μέχρις εδώ όλα φαίνονται καλώς καμωμένα. Κι εδώ είναι που αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.

Η εισαγγελία Χίου και η αστυνομία, που προφανώς με κάποιο τρόπο υπήρξαν αποδέκτες του εγγράφου του κ. Κάρμαντζη, χωρίς – όμως – να γνωρίζουν αρχικά τουλάχιστον τις ενέργειες που ακολούθησαν της αποστολής του, κίνησαν την διαδικασία συλλήψεως και παραπομπής στο αυτόφωρο των αποδεκτών του εγγράφου Κάρμαντζη και δυνάμει τούτου φερομένων ως υπευθύνων για την ζημιά στους στύλους και την εκ τούτου εν δυνάμει διακινδύνευση της ασφάλειας των πολιτών.

Γεννάται εν προκειμένω το μεγάλο ερώτημα: Γιατί ο κ. Κάρμαντζης «έδωσε» τους υπαλλήλους, ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι η εντολή του για την – εντός της ταχθείσας προθεσμίας της επομένης ώρας – επέμβαση υλοποιήθηκε στο μέτρο του ανθρωπίνως και τεχνικώς εφικτού και άρα εξέλειπαν ο κίνδυνος και το ενδεχομένως αξιόποινο;

Άνθρωποι που γνωρίζουν τα δρώμενα και τούτο λέει – άλλωστε – η κοινή λογική επισημαίνουν με έμφαση: Ή είχε κάτι με τους προηγούμενους (της Π.Ε. Χίου) ή θέλει να στείλει μήνυμα στους επόμενους (του δήμου Χίου).

Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Υ.Γ. Τι να πούμε για την καθημερινή διακινδύνευση των πολιτών στο άθλιο οδικό δίκτυο της Αμανής ή για το κουφάρι του Σαραπιού, που νεκραναστήθηκε μέσα στο καταχείμωνο;

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια