Το Αντίβαρο για την δίκη εκπροσώπου της επιτροπής αλληλεγγύης στρατευμένων

Την συμπαράστασή του στον κ. Νίκο Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος δικάζεται την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου, μετά από μήνυση στρατιωτικού γιατρού για δημοσιεύματα του δικτύου ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος και της επιτροπής αλληλεγγύης στρατευμένων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο.

Οι καταγγελίες αφορούσαν τις υγειονομικές συνθήκες στην 96 ΑΔΤΕ και υπερασπίζονταν το δικαίωμα όλων των φαντάρων σε δωρεάν, υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αναλυτικά, η σημερινή – Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 – ανακοίνωση του Αντίβαρου έχει ως εξής:

Ο Ν. Χαραλαμπόπουλος κατηγορείται ως υπεύθυνος και «υποκινητής» ψευδών καταγγελιών, με μοναδικό πειστήριο ότι το τηλέφωνο επικοινωνίας των συλλογικοτήτων αυτών τύχαινε εκείνο τον καιρό να είναι στο όνομά του, στο πλαίσιο μιας τακτικής κυκλικής εναλλαγής.

Ωστόσο, η απόπειρα «ιδιωτικοποίησης» ενός κοινωνικού ζητήματος και παρουσίασης των γεγονότων ως μια διαμάχη μεταξύ «ιδιωτών», συσκοτίζει την πραγματικότητα: Πίσω από τις προσωπικές μηνύσεις των υπαλλήλων του ελληνικού στρατού βρίσκεται η προσπάθεια να φιμωθεί η φωνή του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, να σιγήσει ο ενοχλητικός «θόρυβος» που έκανε και κάνει το αντιπολεμικό κίνημα, να εξοντωθούν όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο.

Είναι μια απόπειρα πειθάρχησης της στρατευμένης νεολαίας, η οποία πρέπει να διδαχθεί δια του φόβου ότι «όταν ξεκινάει ο στρατός τελειώνει η λογική». Είναι μια σαφής δήλωση από την πλευρά του στρατού ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση δεν είναι ανεκτή. Αυτός είναι και ο ρόλος της βιομηχανίας των διώξεων που επιστρατεύεται ενάντια σε όποιον και όποια αγωνίζεται: Να εκβιάσει, να τρομοκρατήσει, να πειθαρχήσει, να εξοντώσει οικονομικά και ηθικά τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες.

Η δίωξη ενάντια στην επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων είναι μια δίωξη ενάντια στους χιλιάδες φαντάρους οι οποίοι σε όλες τις δεκαετίες δράσης της επιτροπής και του δικτύου Σπάρτακος (https://diktiospartakos.blogspot.com/), κατήγγειλαν τις κακουχίες της θητείας του παραλόγου και τα καψόνια που παραβιάζουν οποιαδήποτε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, αρνήθηκαν να γίνουν κομμάτι των πολεμικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο βάρβαρο ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε μετανάστριες και μετανάστες στα σύνορα. Είναι μια δίκη ενάντια σε όσους/ες αρνούμαστε να συναινέσουμε στο παράλογο του μιλιταρισμού, του ρατσισμού και του πολέμου. Ενάντια σε όσους/ες κοιτάζουμε με φρίκη τη νέα εποχή πολέμων που έχει εγκαινιαστεί και θα αγωνιστούμε για να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους.

Με αυτή την έννοια, η δίκη του Ν. Χαραλαμπόπουλου την Πέμπτη 7/3 στη Χίο είναι μια δίκη ενάντια σε όλους/ες μας. Και σε αυτή τη δίκη, ο σύντροφός μας Νίκος Χαραλαμπόπουλος δεν θα είναι μόνος. Την Πέμπτη 7/3 να δώσουμε παρών αλληλεγγύης στο δικαστήριο της Χίου!

Να αθωωθεί ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος – Κάτω τα χέρια από το αντιπολεμικό κίνημα.