Το γλαύκωμα και… τα μάτια σας, συμβουλεύουν οι οφθαλμίατροι

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας εβδομάδας γλαυκώματος 7-13 Μαρτίου 2021, οι οφθαλμίατροι κ.κ. Ιωάννης Γ. Κοσμίδης και Ιωάννης Γ. Καστής παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την νόσο του γλαυκώματος, που θεωρείται η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως.

Τι είναι το γλαύκωμα:

Το γλαύκωμα είναι μια περίπλοκη και σύνθετη ασθένεια… Με απλά λόγια, είναι μια ομάδα ασθενειών του οφθαλμού που προσβάλλουν την βασική δομή του ματιού, το οπτικό νεύρο. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), που βλάπτει το οπτικό νεύρο. Χωρίς θεραπεία η συνεχιζόμενη βλάβη στο οπτικό νεύρο θα οδηγήσει σε ελλείμματα του οπτικού πεδίου, μείωση της όρασης και τελικά σε τύφλωση.

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για το γλαύκωμα;

 • Γενικά όλα τα άτομα μεταξύ 35-40ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση (μέτρηση ΕΟΠ και εξέταση της κεφαλής του οπτικού νεύρου). Στις ηλικίες 40-60ετών ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μετά τα 60 έτη συνιστάται έλεγχος κάθε 1-2 χρόνια.
 • Όλα τα άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
 • Οι ασθενείς με διαβήτη, συστηματική υπέρταση και οι ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) π.χ. για χρόνια αναπνευστικά ή ρευματολογικά προβλήματα κ.ά.
 • Κατά την διάρκεια της συνήθους οφθαλμολογικής εξέτασης μπορεί να εντοπισθούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου: α) Λεπτός κερατοειδής β) υψηλή μυωπία ή μεγάλη υπερμετρωπία γ) μετρήσεις ενδοφθάλμιας πίεσης άνω των 21mtg δ) στενή γωνία ή αβαθής πρόσθιος θάλαμος.

Υπάρχουν συμπτώματα γλαυκώματος;

Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως ο «σιωπηλός κλέφτης της όρασης» και συνδέεται τυπικά με την ανώδυνη και προοδευτική απώλεια της όρασης που μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι προχωρημένο στάδιο της νόσου. Επομένως η προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του γλαυκώματος.

Κάποια άτυπα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε γλαύκωμα και περιγράφονται από κάποιους ασθενείς είναι τα εξής: θάμβος της όρασης (smoke filled room), πόνος στα μάτια που συνήθως συνδέεται με συνθήκες χαμηλού φωτισμού, να παραπατάς σε αντικείμενα στο πάτωμα ή χαμηλά έπιπλα λόγω κακής περιμετρικής όρασης.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που γίνονται για την διάγνωση;

 • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
 • Γωνιοσκοπία.
 • Εξέταση της δομής του οπτικού νεύρου.
 • Αξιολόγηση της λειτουργίας του οπτικού νεύρου (οπτικό πεδίο / αυτόματη περιμετρία).
 • Μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς (παχυμετρία).
 • Απεικόνιση του στρώματος των νευρικών ινών, των γαγγλιακών κυττάρων και της αγγείωσης της κεφαλής του οπτικού νεύρου με μηχανήματα οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT-OCT angio).

Ποια είναι η θεραπεία του γλαυκώματος;

Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και στην αναστολή της εξέλιξης του γλαυκώματος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το γλαύκωμα δεν μπορεί να θεραπευτεί και ότι οποιαδήποτε βλάβη έχει συμβεί στο οπτικό νεύρο δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο είναι δυνατό να διατηρηθεί η τρέχουσα όραση (κεντρική και περιφερειακή) έτσι ώστε ο ασθενής να μην αναπτύξει περαιτέρω οπτική βλάβη.

Οι διαθέσιμές θεραπείες σήμερα είναι:

 • Οφθαλμικές σταγόνες και σε δύσκολες περιπτώσεις χρήση δισκίων
 • Χειρουργική με Laser
 • Κλασική χειρουργική θεραπεία

Και τέλος ένα σημαντικό μήνυμα για ασθενείς με γλαύκωμα

Η διάγνωση του γλαυκώματος μπορεί να είναι απροσδόκητη και τρομακτική ..Μην ανησυχείτε! Η σύγχρονη οφθαλμολογία μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδρομής, από   την διάγνωση ως   την εξέταση όλων των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά από τον γιατρό σας. Υπάρχουν σήμερα πλέον πολλές διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές. Η τακτική και συνεπής θεραπεία με παρακολούθηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όραση σας σε όλη σας την ζωή , χωρίς τον φόβο και τον κίνδυνο της τύφλωσης.

Μπορείτε να απολαύσετε μια εξαιρετική ποιότητα ζωής , ιδιαίτερα αν η ασθένεια εντοπισθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Να θυμάστε πάντα ότι αν πάσχετε από γλαύκωμα θα πρέπει είστε υπό την φροντίδα ενός οφθαλμιάτρου στο υπόλοιπο της ζωής σας.

Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με τον τύπο, το στάδιο του γλαυκώματος και τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Επίσης, υπάρχουν σε εξέλιξη πολλές έρευνες για νέες θεραπείες που θα γίνουν διαθέσιμες στο εγγύς μέλλον.