Το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στον Κωνσταντίνο Τρομπούκη

Το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας απονεμήθηκε την Τρίτη 8 Μαϊου 2018 στον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Τρομπούκη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο μετά τη σεπτή Εντολή της ΑΘΠ του Οικομενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου            .

Στην προσφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε πως «Από την στιγμήν αυτήν, φέρετε το υψηλόν οφφίκιον του Άρχοντος Ακτουαρίου. Τον τίτλον αυτόν κατείχον διάφοροι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματούχοι εις την Ανατολικήν Ρωμαϊκήν Αυτοκρατορίαν […]. Από του δωδεκάτου αιώνος, ο τίτλος του Ακτουαρίου απονέμεται αποκλειστικώς εις τους ειδικούς γιατρούς των ανακτόρων, οι οποίοι διεκρίνοντο δια τας γνώσεις, τας έρευνας και δημοσιεύσεις, τα πρωτοπόρους δια την εποχή ανακαλύψεις των εις τον χώρον της διαγνώσεως και θεραπείας των ασθενειών ως και δια την κλινικήν των πείραν.

Στην αντιφώνησή του, ο ιατρός Κωνσταντίνος Τρομπούκης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε.

Το οφίκκιο του Ακτουαρίου από τον 11ο αιώνα απονεμόταν σε διακεκριμένους γιατρούς που υπηρετούσαν στην αυτοκρατορική αυλή.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Βελγίου κ. Αθηναγόρας. Ο εν Αγκύρα Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Πέτρος Μαυροειδής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, η σύζυγος και τα τέκνα του νέου Άρχοντος, καθώς και πλήθος πιστών.