Το πρώτο τετ α τετ Καιρίδη – Μαλαφή για ΒΙΑΛ, υπερδομή και… κρουαζιερόπλοιο

Την… ιδέα του για ναύλωση κρουαζιερόπλοιου, προκειμένου να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη Χίο θα μεταφέρει ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, στην σκιά της απόφασης του τελευταίου να συνεχισθεί έως το τέλος του 2024 (και βλέπουμε) η κατοχή της ΒΙΑΛ.

Ο κ. Μαλαφής, ο οποίος θεωρεί εφικτή την ιδέα του κρουαζιερόπλοιου – αν και στο παρελθόν είχε τεθεί αλλά απερρίφθη με την επίκληση λόγων ασφαλείας – θα θέσει το θέμα στον υπουργό κατά την συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στο υπουργείο, με αφορμή εκδήλωση για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

Ο δήμαρχος Χίου έχει απορρίψει οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας υπερδομής προσφύγων και μεταναστών, είτε στο Θόλος, που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού, με εξαίρεση δομή δυναμικότητας έως 500 ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση και εν συνεχεία μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Δεδομένη θεωρείται, επίσης, η αντίθεσή του στην συνέχιση της κατοχής της ΒΙΑΛ, στην περιοχή του Χαλκειούς, η οποία και παρά την δικαστική απόφαση απόδοσής της στον δήμο Χίου διαρκώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή, όσο – προσώρας – και η παρούσα αποδέχονται μοιρολατρικά την παράταση της κατοχής, θεωρώντας την – ενδεχομένως – ως το μικρότερο κακό, σε σύγκριση με την δημιουργία υπερδομής στο νησί.

Από την συνάντηση Καιρίδη – Μαλαφή δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης έχει ορίσει ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε λύση τον διάλογο με την νέα δημοτική αρχή, αν και τουλάχιστον τούτο δεν φάνηκε να το τήρησε, αποφασίζοντας την παράταση κατοχής της ΒΙΑΛ.