Τώρα λένε θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης στο Μελανειός

Χρειάστηκε όχι μόνο να περάσουν τρεις μήνες, αλλά να βγει στον «αέρα» της δημοσιότητας η ολιγωρία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αποκατάσταση της παραλίας Λυγαρίδι, στο Μελανειός Χίου, όπου εκτελέσθηκαν εργασίες μεταφοράς ανεμογεννητριών στο παρακείμενο αιολικό πάρκο και να υποσχεθούν ότι άμεσα και πάντως μέχρι το τέλος του έτους όλα θα είναι όπως πριν.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στην οποία ανήκει το έργο και φυσικά όλες οι ευθύνες, δεν εμφανίσθηκε και τα… κάστανα από την φωτιά επιχειρούν να βγάλουν οι εργολάβοι και υπεργολάβοι του έργου, οι οποίοι για την πρωτοφανή αυτή καθυστέρηση επικαλούνται, τι άλλο, τον κορονοϊό, καθώς και τις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες – σημειώνουμε – ακόμα δεν έχουν αρχίσει, μπροστά είναι ο χειμώνας.

Περαιτέρω επικαλούνται ότι το έργο του αιολικού πάρκου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτό προφανώς δεν αφορά το εργοτάξιο της παραλίας, αλλά τα έργα μέσα στο πάρκο και την θέση σε παραγωγική λειτουργία των τριών νέων ανεμογεννητριών. Επιχειρούν, ακόμα, να πείσουν ότι η προβλήτα στέκει καλά, αναφέροντας ότι οι κλίσεις των τσιμεντένιων στοιχείων είναι κατασκευαστικά φυσιολογικές, αλλά… παραβλέπουν ότι κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αποκολληθεί και μαζί με το υλικό των σάκκων βρίσκονται στον βυθό.

Αναλυτικά, η απαντητική επιστολή έχει ως εξής:

«Η Κοινοπραξία Έργου 10 Αιολικών Πάρκων έχει αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στο Α.Π. Μελανειός Χίου. Στις εργασίες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εργασίες κατασκευής προσωρινής διόδου (πλατφόρμας) για την αποβίβαση βαρέων οχημάτων από πλοίο, την αποξήλωση της και την αποκατάσταση της παραλίας.

Σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία ΠΥΛΩΝΑΣ Α.Ε., με έδρα τη Χίο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κατασκευή και έγινε η διέλευση των βαρέων οχημάτων. Οι εργασίες για την αποξήλωση της κατασκευής και την αποκατάσταση της παραλίας, πάλι σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία ΠΥΛΩΝΑΣ Α.Ε., λόγω COVID-19 και κακών καιρικών συνθηκών δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά είναι προγραμματισμένες να εκτελεστούν άμεσα.

Η παραλία θα αποκτήσει την αρχική της μορφή πριν το τέλος του 2020. Όλα τα υλικά κατασκευής θα απομακρυνθούν και ακόμη και η ξερολιθιά θα αποκτήσει την προηγούμενη μορφή της.

Η κατασκευή έγινε με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, ώστε η αποκατάσταση της παραλίας να είναι απολύτως εφικτή. Στόχος της Κοινοπραξίας Έργου 10 Αιολικών Πάρκων είναι η άμεση ολοκλήρωση του έργου. Τονίζουμε ότι το έργο του Α.Π. Μελανειός Χίου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε για την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού ότι οι τσιμεντένιες κατασκευές έχουν από σχεδιασμό κλίσεις στις άκρες για την προστασία της πλατφόρμας. Οι κλίσεις αυτές δεν οφείλονται στις καιρικές συνθήκες».