«Τσιτώθηκαν» οι συνδικαλιστές συνοριοφύλακες, αλλά επιβεβαιώνουν το τρέξιμο

Ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα του astraparis.gr, υπό τον τίτλο «Σε συνθήκες… survivor η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων», που αφορούσε τις συνθήκες διαμονής και εκπαίδευσης των υποψηφίων συνοριοφυλάκων εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ).

«Με λύπη διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες σχετικό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο που αφορούσε τις συνθήκες διαμονής, σίτισης και εκπαίδευσης των νέων συνοριοφύλακων στην Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή. Το σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Σε συνθήκες … survivor η εκπαίδευση των συνοριοφύλακων» που αναρτήθηκε την 23η Ιουλίου σε ιστοσελίδα της Χίου, χαρακτηρίζει τριτοκοσμικές τις συνθήκες στη Σχολή αλλά και επισημαίνει πως δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης για την μη μετάδοσης του covid-19. Επίσης κάνει λόγο για τους 800 (!) εκπαιδευόμενους συνοριοφύλακες που δεν ικανοποιήθηκαν από το φαγητό και τις συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα ήδη να έχουν παραιτηθεί κάποιοι.

Προφανώς  η πληροφόρηση του αρθρογράφου δεν είναι η ενδεδειγμένη και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστη. Προφανώς η πηγή του, του μετέφερε αρχικώς λανθασμένο αριθμό εκπαιδευμένων (δεν είναι 800 αλλά 530 ), όπως και θα όφειλε να γνωρίζει πως η πολύμηνη καθυστέρηση της εκπαίδευσης των νέων συνοριοφυλάκων οφειλόταν κυρίως στη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών πρόληψης για την μη μετάδοση του covid-19. Θα έπρεπε να γνωρίζει τόσο ο αρθρογράφος όσο και η πηγή του πως για τους εκπαιδευμένους δεν υφίσταται καμία έξοδος από τη σχολή ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε κρούσμα στις τάξεις τους. Δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τους εκπαιδευόμενους αλλά αναγκαία για την διασφάλιση της υγείας τους. Σε συνδυασμό με το αυξημένο πρόγραμμα ώστε ταχύρρυθμα να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τη βασική τους εκπαίδευση, πράγματι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, αναγκαίες όμως για την επίτευξη του στόχου.

Σχετικά με τη σίτιση των δοκίμων, είναι προφανές πως τηρούνται όλες οι διατάξεις λειτουργίας των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας όπως συμβαίνει σε κάθε εκπαιδευτική σειρά. Σχετικά με τις παραιτήσεις ο αόριστος όρος «…οι ακατάλληλες συνθήκες έχουν οδηγήσει κάποιους σε παραίτηση..» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού έως τώρα κάτω του 0,75% των συμμετεχόντων είναι αυτοί που παραιτήθηκαν και μάλιστα όπως πληροφορούμαστε πραγματοποιήθηκε λόγω επιλογής διαφορετικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Θέλουμε να επισημάνουμε, πως οι νέοι συνοριοφύλακες στη βασική τους εκπαίδευση πραγματοποιούν μια μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα διατηρώντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης για το θεσμό που καλούνται να υπηρετήσουν. Οφείλουμε όλοι, να σταθούμε δίπλα τους στηρίζοντάς τους και διαχειρίζοντας κάθε προβληματισμό τους. Μέλημα μας είναι η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος είτε αυτό λέγεται διαμονή, είτε σίτιση είτε εκπαίδευση.

Κυρίως όμως μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε το θεσμό του συνοριακού φύλακα και να διατηρήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο το κύρος του, από αβάσιμες επιθέσεις ατόμων, φορέων και μέσων.

Τέλος προτρέπουμε, τον κάθε αρθρογράφο πριν επιπλήξει το θεσμό, να διερευνήσει από αξιόπιστες πηγές τι πραγματικά συμβαίνει. Τον προτείνουμε να κρατήσει το ενδιαφέρον του για το μέλλον, στο χώρο εργασίας μας, στα σύνορα εκεί όπου επικρατούν πραγματικά συνθήκες «survivor» προσπαθώντας να τα κρατήσουμε   ακέραια από κάθε μεταναστευτική πίεση και από κάθε μορφής διασυνοριακής εγκληματικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΣΥΦΥ.

Η απάντηση από την σύνταξη του astraparis.gr

Το ρεπορτάζ του astraparis.gr σχετικά με τις συνθήκες παραμονής των εκπαιδευόμενων συνοριοφυλάκων ήταν πέρα για πέρα αληθινό και διασταυρωμένο από πολλές και διαφορετικές πηγές, κάτι που αποδείχθηκε από τα σχόλια τα οποία ακολούθησαν την δημοσίευσή του, αφού κανένα δεν διέψευδε την ουσία αλλά το αν ήταν αναμενόμενο ότι οι συνθήκες εκπαίδευσης θα ήταν δύσκολες λόγω αντικειμένου.

Δυστυχώς, στην χώρα μας «ο φόβος φυλά τα έρμα» και φοβούμενοι τα χειρότερα ο ένας μετά τον άλλο κάποιοι προσέτρεξαν να διαψεύσουν το δημοσίευμά μας επιβεβαιώνοντάς το όμως πολλάκις.

Έτσι, τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι «σχολιαστές» της ανάρτησης παραδέχτηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα με την σίτιση, ότι όντως είχε σημειωθεί περιστατικό με φαγητό που πετάχτηκε από υπεύθυνη επειδή ήταν παραγγελία απέξω, ότι όντως αγόραζαν μέχρι και χαρτί υγείας, και τέλος ότι κάποιοι δεν άντεξαν κι έφυγαν έστω και όπως καταγράφουν οι συνδικαλιστές σε ποσοστό 0,75%.

Μοναδικό… ατόπημα του ρεπορτάζ μας ο αριθμός των εκπαιδευομένων. Κατά τα άλλα ήταν πέρα για πέρα αληθινό γι΄ αυτό και κινητοποίησε, αλλά και ενόχλησε.

Αν κάποιοι για λόγους που κατανοούμε, αλλά δεν υιοθετούμε θέλουν να παρουσιάζουν μια ειδυλλιακή εικόνα ή κάποιοι έχουν αντοχές σε δύσκολες συνθήκες και κάποιοι όχι αυτό είναι θέμα υποκειμενικό.

Πέρα για πέρα αντικειμενικό ήταν ότι οι συνθήκες ειδικά τις πρώτες μέρες ήταν δύσκολες, κάτι που επιβεβαιώνεται από όλες τις μαρτυρίες ακόμη και όσων διαφώνησαν με το ρεπορτάζ μας.

Κανείς δεν τα βάζει με τον θεσμό του συνοριοφύλακα κι ούτε η άσκηση κριτικής για τις συνθήκες εκπαίδευσής τους, έχει σκοπό να βλάψει τα παιδιά ή τον θεσμό.

Κάποιοι καλά είναι να μάθουν να υπηρετούν αυτούς που εκπροσωπούν, στην προκειμένη περίπτωση τους συνοριοφύλακες και όχι την εξουσία.

Είμαστε δε σίγουροι και αναμένουμε την ίδια ταχύτητα και υπερασπιστική γραμμή στα δικαιώματα που θα έχουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι, όταν με τον καλό με το τέλος της εκπαίδευσης τους βγουν στον χώρο εργασίας τους.

Γιατί, τελικά, άλλο συνδικαλισμός και προάσπιση του εργαζόμενου κι άλλο προάσπιση του συστήματος.

Τέλος ευχόμαστε στους νέους συνοριοφύλακες να μάθουν όταν έχουν το δίκιο με το μέρος τους να μην σκύβουν το κεφάλι φοβούμενοι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, αν έχουν. Όπως έγραψε και μεγάλος Χιώτης ποιητής και αγωνιστής Φώτης Αγγουλές,

«Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

με το μυαλό σας, με την πράξη,

αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,

ποτέ της δε θ’ αλλάξει».