Βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν τροπολογία για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

1

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας που συζητείται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 στη Βουλή κατέθεσαν οι νησιώτες βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Χ. Αθανασίου (Λέσβου), Αν. Δημοσχάκης (Έβρου), Εμ. Κόνσολας (Δωδεκανήσων) και Ν. Μηταράκης (Χίου), ζητώντας την παράταση κατά ένα έτος (έως 31/12/2018) του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη νησιά, με σκοπό τη στήριξη των ακριτικών περιοχών για την οικονομική τους επιβίωση.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της τροπολογίας, “τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται σε πολλά νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση”.

Με αυτό το σκεπτικό οι βουλευτές προχώρησαν στη σύνταη της κάτωθι τροπολογίας ζητώντας την για ένα ακόμη έτος παράταση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
“Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά των νομών `Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Σχετική δήλωση έκανε ο κ. Νότης Μηταράκης:

«Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία για ένα ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί την ύπαρξή του. Τα ακριτικά νησιά μας και ο Έβρος χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες: απόσταση από το κέντρο, ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Τουρκία, αυξημένο κόστος μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, είναι βασικός εθνικός στόχος να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον πληθυσμό στις περιοχές αυτές, καθώς και την οικονομική δραστηριότητα.

Η Νέα Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα και τις υπόλοιπες περιοχές της παραμεθορίου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κατάθεση σήμερα, της τροπολογίας για παράταση ενός έτους του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ.

Να θυμίσω ότι η κατάργηση είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Αυτός, τον Μάιο του 2015 την «έδωσε» στους θεσμούς για να αντισταθμίσει την καταστροφική του πολιτική. Αυτός την έφερε στη Βουλή για ψήφιση. Αυτός θα την εφαρμόσει τώρα. Δική του επιλογή να μην συμπεριλάβει το νησιώτικο ΦΠΑ ούτε στα λεγόμενα «αντίμετρα», ούτε στο «κοινωνικό» του μέρισμα.

Και το χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, παρά μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενώ τα νησιά μας εξακολουθούν να μαστίζονται από το μεταναστευτικό.

Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να αποδεχτεί την τροπολογία μας για ετήσια παράταση και να συζητήσει σοβαρά μαζί μας, το πώς θα στηρίξουμε την παραμεθόριό μας και τους νησιώτες μας».

Σχόλια