Βραχυκύκλωμα στο δημοτικό συμβούλιο για τα led

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μετατράπηκε η συζήτηση για το ζήτημα της μαζικής αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού, εκτιμώμενου κόστους 1,2 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής για την ανάθεση σε ιδιώτη της μελέτης και της συντήρησης του έργου, όταν αυτό ολοκληρωθεί, οδήγησε σε καταγγελίες και ξεσπάσματα μεταξύ των συμβούλων της αντιπολίτευσης και του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού, ο οποίος – μάλιστα – φανερά εκνευρισμένος, απείλησε μέχρι και με μηνύσεις τον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, όταν ο τελευταίος έκανε λόγο για «αλισβερίσι».

Ανάλογα έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Μάρκου Σκούφαλου εκ μέρους της ΛΑΣ, που κατάγγειλε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου και παράδοση μέρους των ανταποδοτικών τελών φωτισμού στα χέρια ιδιωτών, αφού – μεταξύ άλλων – το σχέδιο του δήμου Χίου, προβλέπει την σταδιακή αποπληρωμή του κόστους από το οικονομικό όφελος, που θα προκύψει λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας από την αλλαγή των λαμπτήρων.

Το σχέδιο του δήμου Χίου προβλέπει την ανάθεση της σχετικής μελέτης σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα καταμετρήσει των αριθμό των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού και θα αποτυπώσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (τύπο λαμπτήρων , κατανάλωση, κ.λπ.) και στη συνέχεια θα προτείνει τον κατάλληλο τύπο για την αντικατάστασή τους.

Το όποιο αποτέλεσμα, όταν αυτό προκύψει, θα είναι και το αντικείμενο μειοδοτικού διαγωνισμού μεταξύ ειδικευμένων εταιρειών, που θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές για την ανάληψη του έργου αντικατάστασης αλλά και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, με αποπληρωμή από το ποσοστό οφέλους που θα έχει ο δήμος Χίου σε βάθος 12ετίας.

«Οι προσφορές θα είναι του τύπου ότι εμείς κρατάμε το 80% του οφέλους ή το 70% για παράδειγμα», έλεγε ο δήμαρχος, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα αλλά και το νομικό πλαίσιο για μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία.

Σχεδιασμός που ωστόσο βρήκε αντίθετη, σύσσωμη την αντιπολίτευση που αφενός εστίασε στο γεγονός της ανάθεσης σε ιδιώτη της μελέτης, αλλά και στον τρόπο αποπληρωμής του κόστους, όπως περιγράφεται.

Οι ίδιοι ζήτησαν να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία την καταγραφή του αριθμού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δημοτικού φωτισμού, κάτι που αρνήθηκε η δημοτική αρχή, αλλά και ο διευθυντής της κ. Λευτέρης Παπαλάνης, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας της υπηρεσίας και έλλειψη προσωπικού.

Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης εστίασαν κυρίως στο εκτιμώμενο οικονομικό όφελος που προκύπτει, αλλά και στο γεγονός ότι ο δήμος απαλλάσσεται από το έργο της αντικατάστασης λαμπτήρων που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί πολλά προβλήματα και παράπονα από τους δημότες για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση της λειτουργίας και η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων εντός δύο ή τριών ημερών από την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο.