Μνημονεύονται με ξένα (Υ.Α.) κόλλυβα (φωτιστικά) και ντρέπονται να το πουν;

Όταν πριν μερικές ημέρες ξεφύτρωσαν στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα πρωτοποριακά ηλιακά και αυτόνομα φωτιστικά σώματα, πολλοί είπαν «μπράβο» στον δήμο Χίου, αλλά ελάχιστοι διερωτήθηκαν πόθεν προέρχονται.

Πράγματι, το «μπράβο» αξίζει να το πει κανείς, όταν διαπιστώνει κάποια πρόοδο στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, τομέας στον οποίο πάσχει η πόλη, αλλά καλό είναι όλα να γίνονται στο φως της ημέρας και να υπάρχει διαφάνεια.

Μια ανάρτηση στις 25 Ιουνίου 2020 σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσε ίσως την αφορμή να αρχίσουν τα ερωτηματικά για το πόθεν, ενώ ακριβώς την επομένη ημέρα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου η σύμβουλος της μειοψηφίας κα Βιβή Ποταμούση έθεσε το ερώτημα προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Αναγνώστου, ο οποίος απουσίαζε, αλλά ζήτησε να απαντήσει ο παριστάμενος δήμαρχος κ Σταμάτης Κάρμαντζης.

Η κα Ποταμούση, στηριζόμενη όπως είπε στην ανάρτηση, στην οποία μάλιστα διευκρίνισε ότι συμμετείχε και ο δήμαρχος, ρώτησε αν τα φωτιστικά αυτά είναι προμήθεια του δήμου Χίου ή είναι τα φωτιστικά που είχε δώσει τον περασμένο χρόνο η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να τοποθετηθούν στο Χαλκειός.

Ουδεμία απάντηση επί του ερωτήματος έδωσε ο παριστάμενος κ. Κάρμαντζης.

Η μακρά και ακανθώδης πορεία των ηλιακών φωτιστικών

Η ιστορία των φωτιστικών, αν βεβαίως πρόκειται για τα ίδια που έχουν τοποθετηθεί στην Μπέλλα Βίστα, ενώ εκτελούνται εργασίες για να τοποθετηθούν κι άλλα, ξεκινά στις αρχές του περασμένου χρόνου, όταν υπεβλήθη προφορικά από μέλη του τοπικού συμβουλίου Χαλκειούς στον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Καραμανή το αίτημα να ηλεκτροφωτισθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο δρόμος από την περιοχή Γρου μέχρι το Χαλκειός και να γίνει το ίδιο και σε σημεία μέσα στο χωριό. Για την πρώτη περίπτωση να αποφευχθούν κατά τις βραδινές ώρες ατυχήματα και για την δεύτερη για να ενισχυθεί η ασφάλεια των κατοίκων του Χαλκειούς.

Όπως εξιστορεί στον astraparis.gr ο κ. Καραμανής, εδόθη εντολή στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου Χίου, η οποία μελέτησε τα επίμαχα και χρήζοντα φωτισμού σημεία στον δρόμο και μέσα στο Χαλκειός και έβγαλε το πόρισμα ότι απαιτούνται 27 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά.

Ο κ. Καραμανής έθεσε το ζήτημα στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχές στις οποίες εμπλέκονται στην κυκλοφορία πρόσφυγες και μετανάστες και ζήτησε την αρωγή της.

Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα, πλην – όμως – έπεσε πάνω σε παραμονές εκλογών, οπότε τα φωτιστικά μπήκαν στην αποθήκη της υπηρεσίας καθαριότητας στην περιοχή Γρου και παρέμειναν εκεί για να τα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή.

Η συνέχεια, όπως μας λέει ο κ. Καραμανής, έχει ως εξής:

«Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 επισκέφθηκα τον αντιδήμαρχο κ. Αναγνώστου και τον ενημέρωσα για τα συγκεκριμένα φωτιστικά κι ότι έπρεπε να γίνει αποδοχή της δωρεάς της ύπατης αρμοστείας και να τοποθετηθούν στην παραπάνω περιοχή. Ο αντιδήμαρχος δήλωσε αρνητικός για την δωρεά της Υ.Α. και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον δήμαρχο. Πράγματι, την επομένη σε νέα συνάντησή μας δήλωσε ότι ο κ.. Κάρμαντζης είναι θετικός, είπε να τα κρατήσουμε αλλά να μην κάνουμε κάτι τώρα, αλλά στο μέλλον».

Κάρμαντζης: Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει

Η ύπαρξη των φωτιστικών, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ή μάλλον ήρθε στην δημοσιότητα και απέκτησε ενδιαφέρον στις 25 Ιουνίου 2020, όταν υπήρξε η επίμαχη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και άρχισε η διατύπωση ερωτημάτων για το πόθεν τους.

Στην σχετική συζήτηση παρενέβη μετά από δύο ημέρες (Σάββατο 27 Ιουνίου 2020) ο κ. Κάρμαντζης, ο οποίος απαντώντας στα ερωτήματα για το πόθεν έγραψε στο σχόλιό του: «Μανώλη να περάσεις την Δευτέρα από τον αντιδήμαρχο οικονομικών υπηρεσιών να σου δώσει αναλυτική κατάσταση για τα χρήματα αυτά μέχρι τελευταίο ευρώ .Στα ταμεία του Δήμου πήγαν όλα.Και εσυ με την σειρά σου πληροφόρησε όποιον έχει απορίες για αυτό.Επισης ρώτησε και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας για τα φωτιστικά που μπήκαν που τα βρήκε.(Στις αποθηκες του δήμου βρέθηκαν και σκούριαζαν)Και για οποιες αλλες απορίες έχεις ρώτησε και τον Δήμαρχο εδώ είμαι,εδώ είμαστε χωρίς μισόλογα και υπονοούμενα γιατί ,σε τούτα δω τα μάρμαρα κακια σκουριά δεν πιανει…..καλοπροαίρετα πάντα……..» (σ.σ. διατηρήθηκε η ορθογραφία του σχολίου).

Μία μέρα νωρίτερα ο δήμαρχος έκανε τον ανήξερο κι άφησε την κα Ποταμούση με την απορία.

Αναγνώστου: «Πεταμένα εδώ κι εκεί τα βρήκαμε»

Την δική του εκδοχή για το πού και πώς βρέθηκαν τα φωτιστικά δίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αναγνώστου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του astraparis.gr δηλώνει ότι βρέθηκαν σε αποθήκες, κάποια στο Γρου, κάποια άλλα βρέθηκαν στο Μερσινίδι και άλλα στον περιφερειακό. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ήταν σε κακή κατάσταση κι ότι γίνονται από τους τεχνίτες εργασίες για να καταστούν λειτουργικά, ενώ από ορισμένα λείπουν κάποια τμήματα.

Σε νέα ερώτηση αν πρόκειται για τα «ύποπτα» φωτιστικά της ύπατης αρμοστείας, ο κ. Αναγνώστου δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα, δεν ξέρει από πού προέρχονται, απλώς ότι βρέθηκαν όπου βρέθηκαν.

Η ύπατη αρμοστεία αγνοεί την τύχη της δωρεάς της

Η ύπατη αρμοστεία στην οποία απευθυνθήκαμε αγνοεί αν τα φωτιστικά της Μπέλλα Βίστα είναι αυτά που έκανε δωρεά στον δήμο Χίου πέρυσι, για να τοποθετηθούν στην περιοχή του Χαλκειούς.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει ενημερωθεί αν έχει γίνει αποδοχή της δωρεάς της από το δημοτικό συμβούλιο Χίου, ενώ στην παρατήρησή μας γιατί δεν αναζητά την τύχη των φωτιστικών η απάντηση είναι ότι περιμένει να την ενημερώσει ο δήμος Χίου.

Όπως και στην αρχή επισημαίνουμε η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων είναι απολύτως αναγκαία για την πόλη της Χίου, όμως όλο αυτό το σκηνικό να μην λέει κανένας για την προέλευσή τους κι αν πράγματι είναι η δωρεά της ύπατης αρμοστείας είναι ένα ζήτημα διαφάνειας.

Όπως, επίσης, αν και εφόσον αυτά είναι της Υ.Α., χρήζει απάντησης γιατί ακόμα δεν έχει γίνει αποδοχή της δωρεάς από το δημοτικό συμβούλιο και γιατί δεν τοποθετήθηκαν εκεί που ήταν η επιθυμία του δωρητή, δηλαδή στον δρόμο Γρου – Χαλκειός και μέσα στο χωριό του Χαλκειούς, για την κάλυψη συγκεκριμένων και επιτακτικών αναγκών.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια