Ξαναβάζει… μπουρλότο στο Μελανειός η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την βοήθεια Μπέλλα

Καινούριες «φωτιές» ανάβει στο Μελανειός Χίου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., που είναι υπαίτια για την μεγάλη πυρκαγιά του 2014, η οποία ξεκίνησε από το αιολικό πάρκο της περιοχής, επεκτάθηκε μέχρι το Άγιος Γάλας και τα Νενητούρια και άφησε πίσω της καμένη γη και παραγωγικές καλλιέργειες σε έκταση 5.000 στρεμμάτων.

Τώρα, με την συνεπικουρία της δασικής υπηρεσίας Χίου, επεμβαίνει απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά εκ νέου στην περιοχή, με το πρόσχημα της εκ του νόμου υποχρέωσής της για αναδάσωση, λόγω των έργων στο αιολικό πάρκο, σε σημείο κοντά στο μνημείο των σφαγών, το οποίο δεν άγγιξε η φωτιά του 2014.

Συγκεκριμένα, εδώ και δύο ημέρες σκαπτικά μηχανήματα εργολάβου ξεκίνησαν την διάνοιξη δρόμου στην πλαγιά του βουνού από τον χώρο του μνημείου και προς τα βόρεια, σε συνολικό μήκος περίπου 470 μέτρων. Ο δρόμος αυτός θα εξυπηρετεί τις ανάγκες αναδάσωσης, σε επιφάνεια περίπου 22 στρεμμάτων, κυρίως με σπάρτους, δρύδες και κυπαρίσσια.

Ωστόσο, για όλες αυτές τις εργασίες ουδείς (τοπική κοινότητα, δήμος Χίου, κάτοικοι της περιοχής) έχει ενημερωθεί, είτε από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είτε από την δασική υπηρεσία Χίου, η οποία και υπέδειξε στην εταιρεία την προς αναδάσωση περιοχή.

Ξαφνικά, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μελανειούς κ. Στέλιος Δάφνος και κάτοικοι της περιοχής είδαν μπροστά τους τις μπουλντόζες να ανοίγουν έναν δρόμο στο πουθενά, χωρίς κανένας να τους έχει ενημερώσει γι΄ αυτό, καθώς και για τον συνολικό σχεδιασμό.

Ο δασάρχης κ. Κώστας Μπέλλας, απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr, υποστηρίζει – κατά την προσφιλή τακτική του – ότι εκ του νόμου δεν έχει υποχρέωση ενημέρωσης ή διαβούλευσης, παραγνωρίζοντας την ηθική υποχρέωση που έχουν και ο ίδιος και η υπηρεσία του απέναντι στους κατοίκους της περιοχής αυτής, αλλά και στους θεσμικούς φορείς.

Στην παρατήρηση ότι στην περιοχή επέμβασης υπάρχουν ιδιωτικές ιδιοκτησίες, ο κ. Μπέλλας ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις, όπως τουλάχιστον εκείνος τις έχει χαρακτηρίσει, χωρίς να λάβει υπόψη του ότι οι εκτάσεις αυτές ήταν καλλιεργούμενες σε παλαιότερα χρόνια και οπωσδήποτε δεν έχει απωλεσθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας τους.

Αν, τελικά, αποδειχθεί ότι πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις, τότε θα δοθεί στους ιδιοκτήτες άδεια υλοτόμησης, ήταν η… αποστομωτική απάντηση του κ. Μπέλλα.

Μια τελευταία επισήμανση: Για την αναδάσωση τα είδη δρυς και κυπαρίσσι, ουδέποτε υπήρχαν στην υπόψη περιοχή, μάλλον λόγω των ισχυρών ανέμων, που δεν αφήνουν να επιβιώσουν παρά μόνον οι αστυφίδες.

ΦΩΤΟ: GOOGLE

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια