«Ξυπόλητοι στ΄ αγκάθια» οι εργαζόμενοι της καθαριότητας – Χωρίς μέσα προστασίας

Χωρίς τα αναγκαία για την ατομική τους προστασία μέτρα και μέσα δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Χίου στην αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως αναφέρουν σχετικές καταγγελίες, αλλά και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Παναγιώτης Αναγνώστου ομολογεί.

Η υπόθεση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου 2020, με δημόσια καταγγελία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Χίο» και πρώην αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γιώργου Μπελέγρη, ο οποίος σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «κανένας υπάλληλος στην υπηρεσία καθαριότητας στα απορριμματοφόρα δεν έχει ολόσωμη φόρμα, δεν φοράνε γάντια, δεν έχουν προμηθευτεί μάσκες λίγο μεγαλύτερης ασφάλειας αφού έρχονται σε άμεση επαφή με τα απορρίμματα και τέλος τρεις εργαζόμενοι κάθονται σε μισό κουβούκλιο αυτοκινήτου».

Η ανάρτηση απευθύνεται προς την αστυνομική διεύθυνση Χίου, τη οποία ο κ. Μπελέγρης καλεί να σταματήσουν τα οχήματα και να ασκήσουν τα προβλεπόμενα.

Αψευδής μάρτυρας είναι και η φωτογραφία που έχει αναρτηθεί και δείχνει τρεις εργαζόμενους στο κουβούκλιο (καμπίνα) του απορριμματοφόρου και ουδείς εξ αυτών φέρει ατομικά μέσα προστασίας, πλην ενός ο οποίος έχει βάλει στην μύτη του τεμάχια χαρτομάνδηλου!

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αναγνώστου υπόψη του οποίου θέσαμε το περιστατικό και την σχετική καταγγελία, επέρριψε ευθύνες στον κ. Μπελέγρη γιατί δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προμήθειες κι έτσι δεν υπάρχουν οι σχετικές φόρμες, αν και όπως μας διευκρίνισε ο τελευταίος ως τέτοιες φόρμες εννοεί τις ολόσωμες προστασίας και όχι εργασίας και ως γάντια τα μιάς χρήσεως και όχι τα γάντια εργασίας.

Ο κ. Αναγνώστου προσθέτει ότι έχουν εξαντληθεί οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά και περιμένουν να παραλάβουν, ενώ σε ό,τι αφορά την παρουσία των τριών εργαζομένων στην καμπίνα του οχήματος, τόνισε ότι οι δύο πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του οχήματος.

Σε ερώτηση αν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και οδηγίες για την προφύλαξη και τον τρόπο εργασίας τους στις νέες συνθήκες, απήντησε ότι σήμερα θα σταλεί σχετική εγκύκλιος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια