Υπερθεματίζει της δημιουργίας δικτύου κοινοτήτων η Χιακή Συμπολιτεία

Θετική και ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει η Χιακή Συμπολιτεία, την  πρωτοβουλία των κοινοτήτων να οργανωθούν και να δικεδικήσουν μέσα από τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινοτήτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε οσυνδυασμός, σχολιάζει ότι “η κίνηση αυτή δείχνει ακόμα ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι με την αλαζονεία, την υποβάθμιση, τις πελατειακές σχέσεις, την εγκατάλειψη των περιφερειακών οικισμών.

Η εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη» ήταν η χαριστική βολή στην τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με τους μόνιμα συρρικνωμένους πόρους, σε αντίθεση με τις ευθύνες που διαρκώς διογκώνονταν.  Οι εγγενείς αδυναμίες του σχεδιασμού και του νόμου είχαν, στην εξέλιξη του χρόνου, σαφείς αρνητικές επιπτώσεις. Ο νόμος «Κλεισθένη» αν και είχε κάποια θετικά στοιχεία (όπως ο διαχωρισμός των τοπικών συμβουλίων από τις δημοτικές παρατάξεις), δεν διόρθωσε τις παθογένειες του προηγούμενου νόμου.

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, ο κεντρικός σχεδιασμός του ενιαίου Δήμου χωρίς ευελιξία και χωρίς τις δυνατότητες του τοπικού σχεδιασμού, η αναποτελεσματικότητα και υποβάθμιση υπηρεσιών, η παραμέληση οικισμών, το έλλειμμα τοπικής δημοκρατίας, καθώς τα τοπικά συμβούλια, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, υπολειτουργούν, αλλά και στις περιπτώσεις που λειτουργούν δεν λαμβάνονται υπόψη (η περίπτωση με το βιολογικό καθαρισμό της Βολισσού είναι χαρακτηριστική), παραμένουν υπαρκτά προβλήματα που επιδεινώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.”

“Ως Χιακή Συμπολιτεία από την αρχή της ύπαρξης μας είχαμε υποστηρίξει ότι οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν σαφείς αρμοδιότητες και χρηματοδότηση για να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα και να καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες. Καλέσαμε τις δημοτικές αρχές να κάνουν το βήμα και να αξιοποιήσουν έστω και τις ελάχιστες δυνατότητες που δίνει ο νόμος. Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους και θα υποστηρίξουμε το σωστό αίτημα τους, για την πραγματική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών”, καταλήγει η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια