Προμηνύεται θύελλα στο συμβούλιο για τα ανταποδοτικά τέλη

Οριακές καταστάσεις δημιουργήθηκαν σήμερα στην οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου, που συζήτησε την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, προεξοφλώντας το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015.

Η εισήγηση της επιτροπής εγκρίθηκε οριακά με ψήφους πέντε υπέρ και τέσσερις κατά, με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Αντώνη Μπουμπάρη να συντάσσεται με την μείζονα αντιπολίτευση και να καταψηφίζει την πρόταση της παράταξής του.

Όπως δε είχε διευκρινίσει νωρίτερα, ο ίδιος μπορεί να ψηφίσει μόνο την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον συντελεστή του 1,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ήταν και η αρχική εισήγηση της οικονομικής επιτροπής. Στους αρνητικά διακείμενους, από την πλευρά της πλειοψηφίας, έχουν επίσης εκδηλωθεί μέχρι στιγμής οι κ.κ. Καρασούλης και Ζουμίδης.

oikonomiki 009

Η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής διεξήχθη, όπως – άλλωστε – ήταν αναμενόμενο σε κλίμα έντασης, χωρίς να λείψουν και παρεκτροπές και χαρακτηρισμοί, ευτυχώς χωρίς να φτάσουν τα πράγματα σε σημείο μη επιστροφής.

Κύριος εκφραστής της γραμμής υπέρ των αυξήσεων αναδείχθηκε και πάλι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης που στοχοποιήθηκε κυρίως από τον κ. Στέλιο Καμπούρη, αφού με εισήγησή του είχε αιφνιδιαστικά αποφασισθεί η αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο 1,83 ευρώ/τ.μ., αντί του 1,57 ευρώ/τ.μ., που προέβλεπε η αρχική εισήγηση, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ανάλογης αντιμετώπισης έτυχε και ο κ. Γδύσης από τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ο οποίος επέμεινε στο γιατί η δημοτική αρχή επαναφέρει προς συζήτηση το θέμα, αφού υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και δεν εγκρίνονται οι αυξήσεις.

lamprinoud 01

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο κ. Στρατής Γδύσης κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για έλλειψη σχεδιασμού που θα συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της πίεσης για αυξήσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση της καθυστέρησης κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης, που θα συμβάλουν στην μείωση του κόστους μεταφοράς .

Παράλληλα πολύ λόγος έγινε και για την κακή κατάσταση των απορριμματοφόρων, που υποχρεώνουν την δημοτική αρχή σε υπέρογκα έξοδα συντήρησης και επισκευών.

Από την πλευρά της μειοψηφίας τονίστηκε η ανάγκη νοικοκυρέματος αφού οι δημότες δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις, ενώ εκ μέρους της Χιακής Συμπολιτείας ο κ. Τέλης Τύμπας τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού των χρεώσεων με τρόπο σύγχρονο και δημοκρατικό και όχι με τον οριζόντιο τρόπο που επιχειρεί να καλύψει το όποιο έλλειμμα η δημοτική αρχή εξισώνοντας τους σχετικούς συντελεστές.

Δείτε εδώ τι αναλυτικά θα πληρώνουμε για ανταποδοτικά τέλη το 2015