Στα πρόθυρα ενός νέου ψυχρού πολέμου ο κόσμος, δηλώνει ο Γκαρμπατσόφ

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος της Δύσης με τη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι η Δύση «έχει υποκύψει στην θριαμβολογία».

Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκρούσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

«Η αιματοχυσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή εγείρει τεράστια ανησυχία. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί, μάλιστα, λένε ότι έχει ήδη ξεκινήσει» είπε.

Τόνισε ότι η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν υποκύψει σε «θριαμβολογία» μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για αυτό το λόγο οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ουκρανία.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης καλεί τέλος τη Δύση να άρει τις κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου με το Κρεμλίνο.

Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους κορυφώνονται την Κυριακή με τη μεγάλη «λαϊκή γιορτή» που έχει στόχο να σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr