Αέρας ανανέωσης στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές από τις οποίες θα προκύψουν τα συντονιστικά των οργανώσεων, οι νομαρχιακές επιτροπές και οι σύνεδροι, μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Οι εκλογές θα γίνουν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στη Χίο, στα τοπικά γραφεία του κόμματος (Βενιζέλου 19, πάνω από τον φούρνο του Συρρή) και δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη που έχουν εγγραφεί στο κόμμα έως και τις 3 Φεβρουαρίου. Οι εκλογές θα γίνουν παντού με κάλπες, με φυσική παρουσία.

Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και στο συντονιστικό μιας οργάνωσης και μέλος μιας νομαρχιακής επιτροπής. Αν εκλεγεί και στις δύο κάλπες, θα πρέπει να επιλέξει.

Εάν ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής επιθυμεί να είναι υποψήφιο για κάποια νομαρχιακή επιτροπή ή για το συντονιστικό κάποιας οργάνωσης μελών, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Για την εκλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων του συνεδρίου ισχύει η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων 50%-50%.

Οι υποψηφιότητες στη Χίο

Αέρας ανανέωσης πνέει στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με καινούργια στελέχη να θέλουν να δοκιμαστούν στα οργανωτικά του κόμματος στη Χίο και δη στην νομαρχιακή επιτροπή. Έχουν κατατεθεί 14 υποψηφιότητες για 13 θέσεις, οπότε η σύνθεση της επιτροπής θα αναδειχθεί στην κάλπη.

Επίσης στο συνέδριο μετέχουν ως σύνεδροι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, μέλος της Κ.Ε. (μέλος της Ο.Μ. πόλης Χίου) και ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας (μέλος της Ο.Μ. Θυμιανών Χίου).

Οι υποψηφιότητες, οι οποίες είναι συναινετικές και δεν θα υπάρξει ψηφοφορία είναι οι εξής:
                                                      ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ                              ΣΥΝΕΔΡΟΙ
1. Ο.Μ. ΒΑ Χίου                           Βάγιας Δημήτριος                    Βάγιας Δημήτριος
2. Ο.Μ. Βροντάδου Χίου            Νιαμονιτάκη Αργυρώ              Λώς Ισίδωρος
3. Ο.Μ. Θυμιανών Χίου              Ζώη Χαρίκλεια                      Μερούσης Γιώργος
4. Ο.Μ. Ιωνίας Χίου                     Πατρικαλάκη Ανέτα               Σαρρής Γιώργος
5. Ο.Μ. Μαστιχοχωρίων Χίου  Φυτίλης Στέφανος               Φυτίλης Στέφανος

6. Ο.Μ. πόλης Χίου                        Κέρογλου Μαρία

Ψηφοφορία θα υπάρξει για την Ο.Μ. πόλης, όπου υπάρχουν 10 υποψήφιοι και οι θέσεις είναι 7.

Οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

1. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ της Ο.Μ. πόλης ΧΙΟΥ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
       Αλεβίζος Ηλίας του Γεωργίου
       Βελλιανίτης Πάρης του Κων/νου
       Κακαρίδου Ελένη του Κων/νου
       Κέρογλου Μαρία του Εμμανουήλ
       Κοτσακάς Γεώργιος του Κων/νου
       Κουτσοδόντης Αναστάσιος του Ιωάννη
       Παϊδούσης Ισίδωρος του Κων/νου
       Στάθης Εμμανουήλ του Σπύρου
       Σταυρινούδης Σταύρος του Ισιδώρου
       Τσαρτσάλη – Καλογερά Σταματία (Τούλα) του Ηλία
2. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χίου
      Ασλανίδου Ευγενία του Παντελή
      Βελλιανίτης Πάρης του Κων/νου
      Βλάττας Αργύρης του Μάρκου
      Κέρογλου Μαρία του Εμμανουήλ
      Κουτσοδόντης Αναστάσιος του Ιωάννη
      Λώς Ισίδωρος του Ιακώβου
      Μερούσης Γιώργος του Πέτρου
      Μπελόκας Παναγιώτης (Τάκης) του Κων/νου
      Νεαμονίτης Λουκάς του Ισιδώρου
      Πουλάκη Ιουλία του Μιχαήλ
      Προμπονάς Κων/νος του Νικολάου
      Ροδάκης Ανδρέας του Γεωργίου
      Στάθης Εμμανουήλ του Σπύρου

Τσόρη Μαρίνα του Αθανασίου

Την εφορευτική επιτροπή που θα διεξαγάγει την εκλογική διαδικασία απαρτίζουν Καμενάκης Γιάννης, Μιχαλοπούλου Βασιλική, Μπουρνού Μαρία, Χατζηγιαννάκης Αντώνης και Χατζηγρηγορίου Ρένια.

Αναλυτικά ο κανονισμός:

1. Με απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωράμε στην ανάδειξη νέων συντονιστικών σε κάθε ΟΜ όπως και στην εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

2. Οι εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακών Επιτροπών και Συντονιστικών Ο.Μ, στις οποίες με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού συμμετέχουν και ψηφίζουν όλα τα μέλη, θα πραγματοποιηθούν στις 17 ή 18 Φεβρουαρίου 2024. Την ακριβή ημερομηνία θα την καθορίσουν οι ΝΕ σε συνεννόηση με την ΚΟΕΣ στην οποία και δια του ΟΓ, πρέπει να έχουν σταλεί εγκαίρως (αν δεν έχει γίνει ήδη) οι ημερομηνίες των Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων.

3. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με δικαίωμα ψήφου θεωρούνται όσοι έχουν γραφτεί στις Ο.Μ ή στον isyriza έως και την 3/2/2024, σύμφωνα και με την 1η εγκύκλιο της Κ.Ο.Ε.Σ (31-12-2023).

4. Το οργανωτικό γραφείο θα στείλει στις Ο. Μ τις τελικές λίστες μελών κατόπιν της κοινής επεξεργασίας που εκτελείται.

5. Κάθε Ο.Μ θα ορίσει εφορευτική επιτροπή που θα έχει την ευθύνη για τις εκλογές. Οι υποψηφιότητες για Ν.Ε, συντονιστικά Ο.Μ και για συνέδρους μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τις 11/2/2024.

6. Η ψηφοφορία για α) εκλογή συνέδρων β) εκλογή συντονιστικού ΟΜ και γ) εκλογή ΝΕ πραγματοποιείται σε τρείς διαφορετικές κάλπες. Για την κάθε μία από αυτές εκλέγεται ή ορίζεται συναινετικά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τριμελής εφορευτική επιτροπή με ανώτερο αριθμό μελών τα πέντε. Τα μέλη που έχουν θέσει υποψηφιότητα μπορούν να συμμετέχουν στην εφορευτική επιτροπή της κάλπης όπου δεν είναι υποψήφια.

7. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ψηφίζουν αυτοπροσώπως πληρώνοντας εφάπαξ ποσό τουλάχιστον 2 ευρώ, που υποκαθιστά την συνδρομή και καθιστά τα μέλη οικονομικά ενήμερα. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον οικονομική ενίσχυση στο κόμμα για όποια/ον το επιθυμεί και η εφορευτική επιτροπή καθώς και τα απερχόμενα όργανα θα πρέπει να λάβουν ειδική πρόνοια για αυτό.

8. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται αυθημερόν και διαρκεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σε περιπτώσεις που θα ζητηθεί παράταση, την σχετική απόφαση λαμβάνει η εφορευτική επιτροπή και ενημερώνει σχετικά την ΚΟΕΣ.

9. Στις Ο.Μ την ημέρα της ψηφοφορίας εκλέγονται τα συντονιστικά των Ο.Μ, η νέα ΝΕ και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο. Για τα συντονιστικά των ΟΜ εφόσον οι υποψήφιοι δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των μελών του Συντονιστικού η επιλογή μπορεί (και ενθαρρύνεται) να γίνει και συναινετικά.

10. Τα συντονιστικά των Ο.Μ αποτελούνται από 5 έως 11 μέλη αναλογικά με τον αριθμό μελών κάθε ΟΜ. Ο αριθμός αποφασίζεται από τη συνέλευση της ΟΜ ή με απόφαση N.E

11. Το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο είναι 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Για τις ΟΜ που έχουν λιγότερα από 40 μέλη εκλέγεται ένας ( 1 ) σύνεδρος. Για τις Ο.Μ με πάνω από 40 μέλη και λιγότερα από 80, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω, εφόσον ο αριθμός των μελών είναι πάνω από 50% και άνω του μέτρου, π.χ οργάνωση μελών με 60 μέλη βγάζει 2 συνέδρους .

12. Ο κάθε σύντροφος/ισα έχουν την δυνατότητα να βάλουν σταυρούς προτίμησης μέχρι το 30% του αριθμού των αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη Ο.Μ. Εάν ο αριθμός του 30% δεν είναι ακέραιος, μετατρέπεται πάντοτε στον μεγαλύτερο ακέραιο ανεξάρτητα από το δεκαδικό μέρος.

13. Τα μέλη της ΚΕ, οι βουλευτές που δεν είναι μέλη της ΚΕ, τα μέλη του ΚΣ της Νεολαίας, τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Δεοντολογίας, συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι και δεν χρειάζεται να εκλεγούν.

14. Για την εκλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων του συνεδρίου ισχύει η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων 50-50%.

15. Ενστάσεις από υποψηφίους υποβάλλονται εντός 24 ωρών από την λήξη της ψηφοφορία. Την αμέσως επόμενη μέρα η εφορευτική επιτροπή κρίνει την ένσταση και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο, αν αυτός διαφωνεί στέλνει αυθημερόν γραπτώς την ένστασή του στην ΚΟΕΣ, όπου αναλαμβάνει η αρμόδια επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων και αποφασίζει οριστικά μέχρι την 21/2/24.

16. Τα μέλη των Ν.Ε θα είναι: Για Ν.Ε πού έχουν μέχρι 1000 μέλη, από 11 έως 15, για Ν.Ε πού έχουν μέλη από 1001 έως 2000, 15 έως 19, για Ν.Ε πού έχουν μέλη από 2001 έως 4000, 19 έως 23, για Ν.Ε με μέλη περισσότερα των 4000 έως 6000, 23 έως 27,και για Ν.Ε πού έχουν μέλη από 6001 και άνω ,27-31.

17. Δίνεται η δυνατότητα να υποβληθεί υποψηφιότητα στο συντονιστικό Ο.Μ και στη Ν.Ε. Σε περίπτωση που υπάρξει εκλογή και στα δύο όργανα ,υποχρεωτικά το εκλεγμένο μέλος πρέπει να επιλέξει το ένα από τα δύο όργανα στο οποίο εκλέχτηκε.

18.Εάν μέλος της Κ.Ε θέλει να είναι υποψήφιο για την Ν.Ε ή συντονιστικό Ο.Μ, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τις 12/2/2024.