Ζούμε από θαύμα – Κατάρρευση επικίνδυνου κτιρίου σε κεντρικό δρόμο της Καλλιμασιάς στη Χίο

Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα,  στοίβες καταγγελιών για ένα ερειπωμένο σπίτι στην Καλλιμασιά το οποίο μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2020 είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο αλλά έκκοτε κανείς δεν έδωσε σημασία σε τίποτα.

Οσο δεν έκαναν οι υπηρεσίες που ακόμη υποτίθεται ότι ψάχνουν τους κληρονόμους του ακινήτου, το έκανε η ισχυρή βροχόπτωση της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2024, καταδαφίζοντας στην κυριολεξία το σπίτι κατά το ήμισυ.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ζούμε από θαύμα, γιατί θαύμα συντελέστηκε αφού η κατακρήμνιση του κτιρίου έγινε από την εσωτερική πλευρά με ελάχιστες πέτρες να πέφτουν στον κεντρικό δρόμο ο οποίος λόγω της ώρας (μετά τα μεσάνυχτα) δεν είχε κίνηση κι έτσι προφανώς δεν είχαμε θύματα.

Ο astraparis είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ του τουλάχιστομν τρεις φορές την εξελισσόμενη φθορά στο κτίριο, προειδοποιώντας και ζητώντας να αναλάβουν δράση οι υπηρεσίες. Ανάλογα έγγραφα είχαν γίνει από γείτονες σε πολεοδομία μέχρι και στην εισαγγελία είχε φτάσει το θέμα αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωνε.

Μετά τον σεισμό του 2020 η πρώτη ανάρτηση είχε γίνει το 2021

«Ζην επικινδύνως» στα χωριά με τα ετοιμόρροπα – εγκαταλειμμένα κτίρια

 

Εννοείται ότι κανείς δεν προσπάθησε καν να επιληφθεί του ζητήματος και ο χρονος και οι καιρικές συνθήκες συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους προκαλώντας περισσότερη φθορά και δημιουργώντας ακόμη πιο επικίνδυνες συνθήκες

Τελευταίο ρεπορτάζ είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβρη του 2023, προφητικό θα έλεγε κάποιος.

Παγίδες θανάτου τα ετοιμόρροπα και η αδιαφορία του Δήμου Χίου

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Κουμελάς προσπαθούσε να ξεμπλοκάρει το θέμα και να δώσει λύση πριν να είναι αργά αλλά παράδερνε από την ένα υπεύθυνο στον άλλο κι από την πολεοδομία στην τεχνική υπηρεσία μέχρι που έπεσε το κτίριο και θα έλεγε κανείς ότι δόθηκε η λύση.

Όμως το κτίριο δεν έπεσε όλο κι εκεί συνεχίζονται τα προβλήματα και η τραγελαφική κατάσταση ανάμεσα σε τεχνική υπηρεσία και πολεοδομία.

Από το πρωί ασχολούνται με το θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Κλουβάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας προσπαθώντας να βρεθεί η λύση.

Το υπόλοιπο του κτιρίου στηρίζεται σε δυο πέτρες. Θα αναλάβουν δράση έστω και τώρα οι υπηρεσίες γκρεμίζοντας το ελεγχόμενα και με ασφάλεια ή θα περιμένουν οι αρμόδιοι να φύγουν οι πέτρες από μόνες τους και όποιον πάρει ο χάρος;