Πρόβλημα αισθητικής είδε στο Αίπος ο δασάρχης!

Αισθητικό και μόνον είναι το πρόβλημα της κατακρεούργησης από τη ΔΕΗ των 70 πεύκων στην περιοχή του Αίπους, κατά τον δασάρχη Χίου κ. Κώστα Μπέλλα, ο οποίος επισκέφθηκε τους δασικούς πυρήνες, μετά την ανάδειξη του θέματος από το δημοσίευμα του Αστραπάρη.

Σε επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Μπέλλας διευκρίνισε ότι υπήρχε η απαιτούμενη άδεια του δασαρχείου και τόνισε ότι σωστά υλοτομήθηκαν τα πεύκα που πλησίαζαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Παραδέχθηκε, όμως, ότι ορισμένα εξ αυτών πιθανόν να μην εμπόδιζαν ή να μην δημιουργούσαν πρόβλημα ακόμα και σε πέντε ή δέκα χρόνια.

Προτιμήθηκε, πρόσθεσε, η ριζική λύση, ώστε να μην επανέρχονται στην ίδια περιοχή τα συνεργεία. Αντιτάχθηκε, επίσης και σωστά, στην πρακτική να κόβεται ο επικόρυφος, δηλαδή ουσιαστικά να «αποκεφαλίζεται» το δέντρο.

aipos 071

Σε ό,τι δε αφορά το συστηματικό κλάδεμα, δηλαδή την πρακτική «χειρουργείου», απλά είπε ότι αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και σοβαρό κόστος εργασίας. «Δεν με ενδιαφέρει, είπε, ο χρόνος και το κόστος», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν προτίθεται να εφαρμόσει πρακτικές, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι θα γίνεται σωστά ο καθαρισμός των δέντρων.

Απαντώντας σε ερώτημά μας αν υπήρχε επίβλεψη δασικού υπαλλήλου κατά την εκτέλεση των εργασιών, είπε ότι αυτό δεν είναι πρακτικά δυνατόν να γίνει και απλώς προηγείται μία επόπτευση του χώρου και καθορισμός των προς υλοτόμηση ή κλάδεμα δέντρων. Αλλά, πρόσθεσε, είναι ζήτημα γνώσης των κανόνων από τα συνεργεία και συνείδησης να γίνει σωστά η δουλειά.

Ο κ. Μπέλλας, αρνήθηκε ότι «την πλήρωσαν» όλα τα δέντρα, ακόμα κι εκείνα που απείχαν από τα καλώδια και θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλώς με ένα καθάρισμα των επικίνδυνων κλαδιών. Επέμεινε ότι κόπηκαν τα δέντρα που ήταν κάτω από τα σύρματα, ενώ τόσο από το φωτογραφικό υλικό, που συνόδευε το ρεπορτάζ μας, όσο και από μια επιτόπια εξέταση του χώρου είναι φανερό ότι υπήρξαν και «παράπλευρες απώλειες».

aipos 069