
Χαρτογραφεί την μαστίχα το Μετσόβειο από το χωράφι στο ράφι
Στην αναγγελία της συνεργασίας της ΕΜΧ με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης 21 Ιουνίου 2018, ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος.
Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας οργανωμένης προσπάθειας ώστε να υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε όλη τη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας από το χωράφι έως το ράφι προς όφελος της ΕΜΧ, των παραγωγών, όλου του νησιού και της οικονομίας γενικότερα. «Η ΕΜΧ πρωτοπορεί, προσδοκώντας σε καινούργιες πρακτικές στην παραγωγή, στη μεταποίηση στην αύξηση των αριθμού των παραγωγών και της παραγωγής, στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και την καθετοποίηση της παραγωγής, σε όλη την αλυσίδα, από το χωράφι, στο ράφι» ανέφερε ο κ. Τούμπος εισαγωγικά.
Αναγκαιότητα η αύξηση της παραγωγής
Η δυναμική των προϊόντων της ΕΜΧ, το άνοιγμα σε νέες αγορές καθιστούνε επιτακτική την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής η οποία θα έρθει με την αύξηση των παραγωγών, με νέους ανθρώπους που θα καλλιεργούν μαστίχα ως κύριο επάγγελμα κι όχι ως συμπληρωματική απασχόληση. «Υπάρχει η δυνατότητα υπάρχει η ζήτηση αλλά δεν προχωρούμε σε νέες συνεργασίες υπό τον κίνδυνο της αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης σε προϊόν», επισήμαναν τα στελέχη της ΕΜΧ.
Παράλληλα, αναφορικά με τη συνεργασία με το ΕΜΠ ο διευθυντής της ΕΜΧ κ. Ηλίας Σμυρνιούδης υποστήριξε πως είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που εξετάζει όλη την αλυσίδα αξίας και προχωρά με στοχευμένες ενέργειες.
Η απάντηση στην κρίση
Ο κ. Γιάννης Καλογήρου καθηγητής ΕΜΠ με καταγωγή από τη Χίο, υποστήριξε πως η ΕΜΧ και η μαστίχα ως μοναδικό προϊόν με την πορεία την οποία έχουν καταγράψει ως σήμερα αποτελώντας τροφοδότες της βιομηχανίας τροφίμων και φαρμάκων έχουν τεράστιες προοπτικές. «Μετά από 10 χρόνια κρίσης όπου το ζήτημα πλέον είναι η θέση της χώρας στην παγκόσμια αγορά, υπάρχει εδώ στη Χίο, στην ΕΜΧ μια αλυσίδα ουσίας, ανθρώπινη και πολύ δυναμική η οποία με τη βοήθεια και τη γνώση του ΕΜΠ και την τεχνολογική αναβάθμιση μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για όλο το νησί», ανέφερε ο κ. Καλογήρου υποστηρίζοντας πως είναι και πολιτική επιλογή για την ανάπτυξη της χώρας η στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και η χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία όπως ο ίδιος σχολίασε θα υπάρχουν σίγουρα μακροπρόθεσμοι στόχοι αλλά και άμεσα υλοποιήσιμοι, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη μοναδικότητα του προϊόντος και τις απεριόριστες δυνατότητες του, χαρακτηρίζοντας τη μαστίχα «κοίτασμα» και συναρτώντας την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, την παραμονή της νεολαίας σε αυτό όπως και την επιστροφή των νέων επιστημόνων, στην ανάπτυξη της ΕΜΧ και της μαστίχας.
Νέο σύστημα εκτίμησης
Εντυπωσιασμένη από τους αγρότες, το εργοστάσιο παραγωγής δήλωσε η κ. Γλυκερία Κακάλη, καθηγήτρια ΕΜΠ, ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι, από για τη φετινή παραγωγή θα εγκατασταθεί νέο πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα αξιολόγησης της μαστίχας . «Το νέο σύστημα το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό, θα εκτιμά την ποιότητα της μαστίχας, θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις προδιαγραφές και θα είναι αξιόπιστο έτσι ώστε να μην χωρά αμφισβήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι άξονες
Στους άξονες της συνεργασίας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ κ. Άγγελος Τσακανίκας. Η συνεργασία ξεκινά ως τριετής με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, την καλλιέργεια, την κωδικοποίηση της γνώσης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μεταδιδακτορικός μελετητής του ΕΜΠ αναφέρθηκε στο κομμάτι της συλλογής και κωδικοποίησης της γνώσης γύρω από τη μαστίχα, ώστε να προκύψει ένας οδηγός.
Τα τρία άμεσα αποτελέσματα
Πρώτο μεγάλο βήμα κι αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και το πιο σημαντικό, είναι η καταγραφή της γνώσης και της τεχνογνωσίας των μαστιχοπαραγωγών. Όλα όσα εφαρμόζουν από γενιά σε γενιά, όλα εκείνα τα οποία πειραματιζόμενοι έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, τα πάντα γύρω από την καλλιέργεια θα συλλεχτούν και θα καταγραφούν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποτύπωση τους σε ένα έντυπο- οδηγό το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους παραγωγούς. Και το τρίτο από τα άμεσα αποτελέσματα της συνεργασίας θα είναι η εγκατάσταση του νέους συστήματος εκτίμησης της ποιότητας της μαστίχας με βάση τις εμπορικές ανάγκες.
Προχωράμε παρά τις πολιτικές
Πέρα από τις πολιτικές και την υπερφορολόγηση όπως επεσήμανε ο κ, Τούμπος στόχος της ΕΜΧ είναι να προχωρήσει να βελτιώσει και την καλλιέργεια η οποία γίνεται με τις ίδιες μεθόδους που γίνονταν πριν δεκάδες χρόνια και τις συνθήκες και τις προοπτικές ώστε να αντισταθμιστούν τα όποια αρνητικά και να αυξηθεί ο κόσμος που ασχολείται με την καλλιέργεια.