Διαμαρτυρία μετά μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Χίου (βίντεο)

Μουσική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιούν οι μαθητές των μουσικών σχολείων της χώρας.

Για τα αιτήματά τους  μίλησαν τα μέλη του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, Σταμάτης Κοτατής, Μάριος Βενέτης, Νίκη Σμυρνιούδη, Σοφία Μπράβου.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθηγητών μουσικών οργάνων όπως ο ταμπουράς. Παράλληλα, διαμαρτύρονται και ζητούν λύση για το κτιριακό  πρόβλημα του σχολείου από το οποίο απουσιάζουν οι αίθουσες διδασκαλίας αλλά κι σημαντικός εξοπλισμός. Λόγω της απουσίας βιβλίων δεν υπάρχει επίσης καθορισμένη ύλη στα μουσικά μαθήματα, τα οποία εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με αποτέλεσμα ο κάθε εκπαιδευτικός μουσικής να μην γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να διδάξει.

Τέλος τα παιδιά εξέφρασαν το αίτημά τους για πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων με την μορφή ΚΠμ (Κρατικό Πιστοποιητικό μουσικής, όπως ΚΠγ- Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας), το οποίο κατατάσσει τους υποψήφιους σε επίπεδα. Είναι απαράδεκτο η πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων να διενεργείται μόνο από ωδεία, αναγκάζοντας τους μαθητές να πληρώσουν το ανάλογο κόστος.

Ανισότητα στην παιδεία σημαίνει ανισότητα στο μέλλον των παιδιών και φρένο στα όνειρά τους. Ως μαθητές μουσικού σχολείου δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Τα αίτημα μας είναι η «δημόσια» εκπαίδευση να μην κάνει διακρίσεις και να είναι συνολικά δημόσια. Μας λυπεί το γεγονός πως κάποια παιδιά απορρίπτουν τη μουσική παιδεία ή την εγκαταλείπουν, διότι οι οικογένειές τους αδυνατούν να στηρίζουν οικονομικά την αγορά βιβλίων, την φοίτηση σε ωδεία για πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων κ.λπ.