Δύο μας και δύο τους, για την έξοδο από το μνημόνιο

Τα τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν τους επόμενους τέσσερις μήνες και τα οποία θα σηματοδοτήσουν την έξοδο της χώρας – στο τέλος του Αυγούστου – από την εποχή των μνημονίων περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα του Σαββάτου, 21 Απριλίου 2018, στο Ομήρειο.

Στα δύο επισπεύδουσα είναι η Ελλάδα και στα άλλα δύο οι δανειστές, είπε χαρακτηριστικά στο κατά βάση κομματικό ακροατήριο, που και λόγω της ημέρας και της ώρας ήταν περιορισμένο μεν, άκουγε όμως με ενδιαφέρον την περιγραφή της πορείας προς την έξοδο.

Κατά τον κ. Παπαδημούλη το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, για την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να τρέξουμε» και το δεύτερο το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιασθεί στην σύνοδο του Eurogroup στη Σόφια, στις 27 Απριλίου 2018.

Στους δανειστές εναπόκεινται τα άλλα δύο βήματα, ήτοι η ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα πριν τον Αύγουστο, πριν την τυπική λήξη του μνημονίου ώστε με την εξοικονόμηση χρεολυσίων να δοθεί η δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Το δεύτερο αφορά την μετάβαση από την επιτροπεία και τον ασφυκτικό έλεγχο, στον οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα στη εφαρμογή των κανόνων ελέγχου και εποπτείας που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία.

Το μνημόνιο, τόνισε είναι η εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είναι η καραντίνα στην οποία μπήκε η Ελλάδα και χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική νίκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να δώσουμε ως χώρα όρκο ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε τέτοιες καταστάσεις, ότι θα προχωρήσουμε μπροστά και δεν θα επιστρέψουμε να επανέλθει το παλαιό πολιτικό κατεστημένο, που τίναξε την «μπάνκα στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην νέα περίοδο διακυβέρνησης 2019 – 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο βασικός κορμός στη νέα κυβέρνηση.

Έμφαση στα εθνικά θέματα

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εθνικά θέματα με έμφαση τόσο στο «μακεδονικό» για το οποίο είπε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα, ώστε να έχουμε ελεύθερο πεδίο στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, όσο και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Επεσήμανε ειδικότερα την μεγάλη πολιτική και διπλωματική αξία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη Τουρκία, ψήφισμα στο οποίο και ο ίδιος συνεργαζόμενος με όλους τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων συνέβαλε σημαντικά.

Με την υπερψήφισή του με 607 ψήφους, είπε χαρακτηριστικά, συντρίψαμε το φιλοτουρκικό λόμπυ και οι μόνοι που καταψήφισαν ήταν οι Βρετανοί του κόμματος του Φάρατζ και κάποιοι τουρκογενείς εθνοτικά ευρωβουλευτές. Και παρά τους τουρκικούς λεονταρισμούς, πρόσθεσε, ήταν ένα ψήφισμα – χαστούκι στην ηγεσία του Ερντογάν και τον «πόνεσε».

Επεσήμανε, αναφερόμενος στην στάση της χώρας μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, ότι δεν χρειάζονται παληκαρισμοί, ούτε και πλειστηριασμός πατριωτισμού. Απαιτείται, τόνισε, εθνική στρατηγική και εθνική ομοψυχία.

Τον κ. Παπαδημούλη προλόγισαν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής κ. Φραγκίσκος Σέργης, ενώ στην εκδήλωση τον δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνού που απουσιάζει εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης.