Εκκλησία και εξωτερική πολιτική

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΒΑΤΣΗ |

Γιατί η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στον μητροπολίτη Χίου να ασκεί εξωτερική πολιτική για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Όταν οι επέτειοι δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό, όταν η πατριδοκαπηλία γίνεται συστηματική ασχολία των παραγόντων της τοπικής πραγματικότητας, τότε τα πράγματα πάνε ολοένα και χειρότερα.

Τα πράγματα μπορούν, όμως, να γίνουν επικίνδυνα, όπως στο νησί μας τις περασμένες ημέρες, όταν ο μητροπολίτης Χίου ευχήθηκε «Καλή επιστροφή στην απ’ αιώνων πατρίδα» στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, «Καλή επιστροφή στη γη των πατέρων σας» στους Πόντιους και «Καλή δικαίωση, καλή λευτεριά, καλή πατρίδα», κατά την  τελετή υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Χίο, με τιμές αρχηγού κράτους. Όταν, με αυτές τις ευχές, αμφισβήτησε την συνθήκη της Λωζάνης, όπως κάνει και ο Ερντογάν, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει, και ορθά, την πλήρη διαφωνία της με την στάση του Τούρκου ηγέτη.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος λειτουργεί και ως απεσταλμένος του προέδρου της Βουλής.

Αλήθεια, ο κ. Βούτσης συμφωνεί με την σιωπή του κ. Μιχαηλίδη απέναντι στο συγκεκριμένο;

Ο υπουργός Άμυνας που κινητοποίησε την αεροπορία για όλη την τελετή του ερχομού της εικόνας με τιμές αρχηγού κράτους συμφωνεί και αυτός με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης;

Ο δήμαρχος; Ο αντιπεριφερειάρχης; Ο βουλευτής της Ν.Δ.; Συμφωνούν και αυτοί με τον μητροπολίτη;

Αν συμφωνούν οι παραπάνω, τότε πρέπει να ανησυχούμε πολλαπλά όλοι οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και γενικότερα οι πολίτες της Ελλάδας.

Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν ανεβαίνει ο εθνικισμός στην Τουρκία να του δίνουν με την σιωπή τους, που λειτουργεί σαν αποδοχή, ερείσματα.

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία μας δεν αποδέχεται τον τουρκικό εθνικισμό και δεν θέλει να τον ενισχύει. Όταν θέλουμε αξιοπρεπή ειρήνη και όχι πολεμικές περιπέτειες.

Ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά; Συμφωνεί με την επικίνδυνη εμπλοκή της εκκλησίας στην επίσημη κρατική πολιτική;

Και αν δεν συμφωνεί γιατί, αντί να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, στον πρόσφατο ανασχηματισμό αποδέχθηκε τις απαιτήσεις του αρχιεπισκόπου;

Με τέτοιες πρακτικές και ανοχές από την κυβέρνηση, τους βουλευτές, και τους δημοτικούς άρχοντες του νησιού, ενθαρρύνονται (και μήπως παροτρύνονται;) οι υπόδικοι βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. να καλούν σε συζήτηση για να διατρανώσουν το μίσος τους και να προτείνουν λύσεις (προφανώς ανάλογες της τελικής λύσης του Χίτλερ) για τους πρόσφυγες.

Βεβαίως, έχει προηγηθεί το αίσχος της μνημονιακής προσχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η συνολική  της πολιτική από το καλοκαίρι του ΄15 που απέλπισε την κοινωνία μας και έδωσε το έρεισμα στις δυνάμεις του μίσους να αντιπαρατίθενται στο αίτημα για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ελπίδας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας ως πολίτες είναι να ανοίξουμε δρόμο κόντρα στην υποταγή της κυβέρνησης και στην μισαλλοδοξία του φασισμού.

Γιατί και οι δύο, με όλες τις διαφορές τους, μεγαλώνουν τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Με κριτικό νου, κόντρα στον φανατισμό, τον σκοταδισμό, το μίσος, κόντρα στις πολιτικές της υποταγής που τα τροφοδοτούν

Η μόνη απάντηση οι δικοί μας αγώνες! Ταξικοί και δημοκρατικοί!