Ελέγχους στα σχολεία ζητά και η ΛΑΣ

Την πραγματοποίηση ελέγχων στα σχολεία, ύστερα από το τραγικό περιστατικό με το θάνατο μαθητή σε σχολείο των Σερρών,  ζητά και η ΛΑΣ με ανακοίνωση της:

“Η είδηση του τραγικού θανάτου του μαθητή μας σε σχολείο των Σερρών και του τραυματισμού άλλων δύο, μετά από έκρηξη του καυστήρα, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ενώ θα έπρεπε κανονικά να είναι ένας χώρος ασφάλειας για όλους τους μαθητές, τα σχολεία μας μετατρέπονται σε εστίες κινδύνων από τους ανευθυνοϋπεύθυνους των κυβερνητικών και των δημοτικών αρχών που ασχολούνται με «άρτον και θεάματα», παρά με έργα ουσίας.

Η οργή και η αγανάκτησή μας ξεχειλίζει από το απαράδεκτο σκηνικό της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε Δήμο, αρμόδια Υπουργεία και κυβέρνηση, που έχει στηθεί. Η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης» είναι κυνική. Αλήθεια, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας;

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια τα σωματεία των εκπαιδευτικών, Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Χίο ο σύλλογος δασκάλων και η ΕΛΜΕ, έχουν καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη στις τσέπες της πλουτοκρατίας, κοκορομαχίες εντός και εκτός βουλής με ψευτοδιλήμματα του τύπου Μητσοτάκης ή Τσίπρας ,  σε τοπικό δε επίπεδο τα λαμπιόνια να είναι καλά, οι απευθείας αναθέσεις, οι αναπλάσεις και τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας.

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και οι δημοτικές αρχές, μεταξύ αυτών και της Χίου, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους . Να σταματήσουν το πινγκ – πονγκ της μετάθεσης ευθυνών.

Άμεσα η δημοτική αρχή Χίου να ξεκινήσει ελέγχους σε όλα τα σχολεία για τη λειτουργία των καυστήρων , στη συντήρηση όποιων δεν έχουν συντηρηθεί, στην εξέταση των χώρων που βρίσκονται, δίπλα ή κάτω από τάξεις κλπ και να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες σε συνεργασία με την πυροσβεστική είτε για τη μετακίνησή τους είτε για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους.

Να δημιουργήσει το χιλιοειπωμένο μια τεχνική ομάδα συντήρησης των σχολείων σε όλα τα επίπεδα.

Να κάνει έναν σοβαρό αντισεισμικό έλεγχο και να προγραμματίσει τα απαιτούμενα έργα διεκδικώντας  από την κυβέρνηση  τα αντίστοιχα κονδύλια αντί να χρηματοδοτεί φρου-φρου και αρώματα”.