«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για το χρίσμα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Αιγαίου για την εξασφάλιση του χρίσματος του υποψηφίου για την θέση του περιφερειάρχη, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Αντίπαλοι» στην διαδικασία αυτή φέρονται ο πρώην γενικός γραμματέας του Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στρατής Ζαφείρης και ο κ. Γιάννης Σπιλάνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο» στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

Ο κ. Ζαφείρης, χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, με καταγωγή από την Λέσβο, υπέβαλε στα τέλη του Ιουνίου 2018 την παραίτησή του από την θέση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, προκειμένου να διεκδικήσει – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας – όχι απλώς μια αξιοπρεπή παρουσία και αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές, αλλά για να κτυπήσει ευθέως την Περιφέρεια.

Προβάλλει δε ένα «βαρύ βιογραφικό» με εμπειρία σε θέματα επιχειρηματικότητας, αφού εκτός από την τελευταία θέση του γενικού γραμματέα έχει αναπτύξει δραστηριότητα για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας σε επιτροπές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, ενώ έχει διατελέσει μέλος γραμματείας τμήματος Βιομηχανίας ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΚΕ ανάπτυξης, καθώς και συντονιστής ομάδας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών.

Για να αφήσει την θέση του γενικού γραμματέα προφανώς κάποια συνεννόηση είχε κάνει νωρίτερα, πλην – όμως – ενώ ήδη έχουν παρέλθει τρεις μήνες η εσωκομματική διαδικασία έχει σκαλώσει.

Ως κύρια αιτία φαίνεται να είναι η εκδηλωθείσα πρόθεση του κ. Σπιλάνη να διεκδικήσει κι αυτός το χρίσμα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να καθυστερεί – τουλάχιστον – την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο κ. Σπιλάνης είχε κατέλθει στις προηγούμενες εκλογές με την στήριξη της ΔΗΜΑΡ και απέσπασε ποσοστό 3,47%. Από το 2015 «έβλεπε» κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά, ακολουθώντας τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ υπό τον κ. Φώτη Κουβέλη. Σ’ αυτόν δε, μετά μάλιστα και τον ορισμό του στην θέση του υπουργού Ναυτιλίας, έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για την στήριξή του και την εξασφάλιση του χρίσματος, κάτι – ωστόσο – που μάλλον φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Και πασοκογενής σφήνα στην κούρσα του χρίσματος

Του εν εξελίξει «εμφυλίου» για το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου είχε προηγηθεί και πασοκογενής σφήνα στα δρώμενα από πασοκογενείς δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσαν την επιλογή του κ. Νικολάου Ζούρου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και διευθυντή του γεωπάρκου Λέσβου.

Η επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε μάλλον γρήγορα, επειδή προσέκρουε και σε ασυμβίβαστο και κυρίως σε σοβαρές αντιρρήσεις των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πάντως, κοντός ψαλμός αλληλούια που λένε, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται ότι το θέμα θα κλείσει, με πιθανότερο το σενάριο να πεισθεί ο κ. Σπιλάνης για κάποιον άλλο ρόλο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται να ξεσπάσει ανοικτός εμφύλιος στο Βόρειο Αιγαίο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια