Επένδυση στρωμένη με… ροδοπέταλα

Ανεξάντλητος ο φυσικός πλούτος του νησιού μας με ένα προς ένα τα φυτά που τον αποτελούν να αξιοποιούνται από ανήσυχα μυαλά και ανθρώπους με όραμα.

Τα τριαντάφυλλα του Αγιου Γιώργη του Συκούση τα οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα γνωρίζαμε ως λικέρ και γλυκό του κουταλιού ή είχαμε τη γεύση τους στα λουκούμια και στις τιριτόμπες των παιδικών μας χρόνων, βγαίνουν από την αφάνεια και γίνονται πρωταγωνιστές.

Εμπνευστής του εγχειρήματος ο κ. Νίκος Κύλης που αρχικά είχε δει το τριαντάφυλλο, την βιολογική του καλλιέργεια και τη συγκομιδή του ως έναν πόλο έλξης επισκεπτών στο χωριό του την άνοιξη και στις επιχειρήσεις που διατηρεί με την οικογένεια του.

Στη συνέχεια όμως, ανακάλυψε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του άνθους και αποφάσισε να το «ψάξει» καλύτερα.

«Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες στον Άγιο Γιώργη. Το απριλιάτικο (με συγκομιδή τον Απρίλη), το μαγιάτικο (με συγκομιδή τον Μάη), οι κατοστάφυλλες τριανταφυλλιές και το πολίτικο τριαντάφυλλο», εξηγεί ο κ. Κύλης, τις ποικιλίες που η φύση έχει κάνει δώρο στους αγρούς του Άγιου Γιώργη, αφού πρόκειται για άγριες τριανταφυλλιές και όχι για εκείνες που υπάρχουν στους κήπους μας.

Η αναζήτηση

Ο κ. Κύλης εδώ και δυο χρόνια έχει αρχίσει να πειραματίζεται με το τριαντάφυλλο. Ήρθε σε επαφή με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί και σε συνεργασία με την κ. Ελένη Μαλούπα στο Ινστιτούτο Γεννετικής Βελτίωσης Φυτογενικών Πόρων, απέστειλε δείγματα από τρία φυτά από την κάθε ποικιλία, αφενός για να βρουν την επιστημονική ονομασία του φυτού, αφετέρου για να ανιχνεύσουν τις ιδιότητες του.

Τα αποτελέσματα ειδικά για το απριλιάτικο τριαντάφυλλο ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, κάτι βέβαια που παραδοσιακά γνώρισαν όλοι αφού οι θεραπευτικές ιδιότητες του για τη λειτουργία του εντέρου, τη δυσκοιλιότητα κ.λπ. ήταν γνωστές από τους παππούδες μας, γι αυτό και το χρησιμοποιούσαν ως αφέψημα.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Κύλης πήρε κουράγιο να συνεχίσει και με δεδομένο ότι λόγω της πανδημίας η περσινή παραγωγή δεν απορροφήθηκε, αποφάσισε να κάνει ένα τολμηρό βήμα αποξηραίνοντας το τριαντάφυλλο και σε συνεργασία με την εταιρεία «Αθηνάδη» να κυκλοφορήσουν συσκευασία τριαντάφυλλο για αφέψημα.

Ήδη στο κατάστημα της εταιρείας «Αθηνάδης», πωλούνται δυο συσκευασίες τριαντάφυλλου, η μια στα 20 γρ. και η άλλη στα 50γρ με την παρασκευή του να μην διαφέρει σε τίποτα από εκείνη του τσαγιού.

Φτιάξτε τριαντάφυλλο ως αφέψημα με δυο τρόπους:

  1. Για ένα φλιτζάνι ρόφημα ρίχνουμε μια κουταλιά τριαντάφυλλο σε φίλτρο καφετιέρας. Προσθέτουμε βραστό νερό κι αν επιθυμούμε μέλι ή ζάχαρη.
  2. Μπορούμε να το βράσουμε παραδοσιακά και να το σουρώσουμε. Προσθέτουμε αν επιθυμούμε μέλι ή ζάχαρη.

 

Κατοχύρωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του τριαντάφυλλου

Ο κ. Κύλης μαζί με τον γιο του, έχουν στόχο να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν το τριαντάφυλλο πιστοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα συστατικά του και προχωρώντας και ότι άλλο χρειάζεται για να αποκτήσει το τριαντάφυλλο του Άγιου Γιώργη, ταυτότητα και αναγνωρισμένη αξία. «Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά το απριλιάτικο τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, ολικά φαινολικά, τόσο που θα μπορούσαμε να το πούμε τον βασιλιά των βοτάνων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κύλης συμπληρώνοντας, «Είναι μια καλλιέργεια που έχει άμεση απόδοση. Μπορείς να φυτέψεις τριαντάφυλλα και να σου αποδώσουν την ίδια χρονιά ενώ λόγω του μικροκλίματος του Άγιου Γιώργη, είναι πολύ πιο αρωματικά από ότι σε άλλες περιοχές».

Η πορεία του τριαντάφυλλου βρίσκεται ακόμη στην αρχή της και είμαστε σίγουροι ότι η φήμη αυτού του χιώτικου ανθού θα φτάσει πολύ μακριά.

Σε μια έκταση 5 στρεμμάτων ο Νίκος Κύλης χρωματίζει με τα τριαντάφυλλα του όλο τον Αγιο Γιώργη έχοντας τα 2,5 στρέμματα γεμάτα τριανταφυλλιέςσε βιολογική καλλιέργεια και αποδεικνύοντας ότι ευτυχώς η φύση και ο πρωτογενής τομέας μπορούν να δώσουν ευκαιρίες για όλους μας, φτάνει να απλώσουμε το χέρι και να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να τις αρπάξουμε.

ΦΩΤΟ: ΤΟΛΗΣ ΦΛΙΟΥΚΑΣ

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια