«Επικίνδυνο νομικό προηγούμενο η απόφαση κατά του Alterthess», τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο συνεργατικό μέσο ενημέρωσης και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη, κατά των οποίων επιδικάστηκε αποζημίωση 3.000 ευρώ, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». ● «Εάν η απόφαση αυτή ισχύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα παρόμοιων υποθέσεων και τελικά τη φίμωση της δημοσιογραφικής πληροφόρησης δημόσιου συμφέροντος».

Την απογοήτευσή του για την πρόσφατη δικαστική απόφαση σχετικά με την αγωγή SLAPP κατά του ανεξάρτητου ελληνικού μέσου ενημέρωσης Alterthess και της δημοσιογράφου του Σταυρούλας Πουλημένη εκφράζει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute) μαζί με τους εταίρους του στο Media Freedom Rapid Response (MFRR) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το IPI κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέροντας ότι στις αρχές του 2023 δικαστήριο της Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή που κατέθεσε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας εξόρυξης χρυσού «Ελληνικός Χρυσός», επιδικάζοντας στο συνεργατικό μέσο ενημέρωσης 3.000 ευρώ αποζημίωση στον ενάγοντα. Υπενθυμίζει ότι η αγωγή προέκυψε από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold για φερόμενη ρύπανση των πηγών στη Βόρεια Χαλκιδική από την εταιρεία. Μετά από μια πρώτη έφεση, οι καταδίκες επιβεβαιώθηκαν στο εφετείο τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ένα μήνα αργότερα, ένα από τα στελέχη, ο Ευστάθιος Λιάλιος, κατέθεσε αγωγή βασισμένη εν μέρει για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της Ε.Ε. ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιογράφος τον είχε δυσφημήσει και ότι παραβίασε παράνομα τα προσωπικά του δεδομένα, δημοσιεύοντας στοιχεία του πλήρους ονόματος και της θέσης του κατά την αναφορά της πρωτόδικης καταδίκης. Έπειτα από μια δεύτερη έφεση, οι καταδικαστικές αποφάσεις και των δύο στελεχών στη συνέχεια ανατράπηκαν από ανώτερο δικαστήριο τον Μάιο του 2022, όπως ανέφερε το Alterthess εκείνη την εποχή.

Το πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τον ισχυρισμό του Λιάλιου για δυσφήμιση, αλλά τάχθηκε υπέρ του ενάγοντος όσον αφορά τον ισχυρισμό του για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων, επιδικάζοντας αποζημίωση για «ηθική βλάβη». «Αν και η αποζημίωση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τα 100.000 ευρώ που είχαν αρχικά ζητηθεί, πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης ξεπερνούν κατά πολύ τα χρηματικά όρια και αγγίζουν θεμελιώδεις αρχές για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», επισημαίνει το IPI.

«Με την καταδίκη μιας δημοσιογράφου για τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών σχετικά με μια πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη, η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπονομεύει τις αρχές τόσο της ανοικτής δικαιοσύνης όσο και του δικαστικού ρεπορτάζ. Η εν λόγω δίκη διεξήχθη σε ανοικτή συνεδρίαση, χωρίς περιορισμούς στην ενημέρωση, και η πρωτοβάθμια ετυμηγορία ανακοινώθηκε δημοσίως στο δικαστήριο. Η αναφορά ειδήσεων σχετικά με την καταδίκη, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των θέσεων των ατόμων, αποτελεί συνήθη δημοσιογραφική πρακτική σε όλο τον κόσμο», σημειώνει.

«Το σκεπτικό του δικαστηρίου ότι η δημοσιογράφος θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη συγκατάθεση του ατόμου για τη δημοσίευση του ονόματος και της θέσης του είναι εντελώς αδικαιολόγητο. Επιπλέον, οι πολίτες που ζουν στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν έγκαιρα πληροφορίες για άτομα που κρίνονται ένοχα σε πρώτο βαθμό, ειδικά όταν πρόκειται για ζήτημα σοβαρού δημόσιου ενδιαφέροντος όπως η ρύπανση των υδάτων στην περιοχή τους. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα των μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύουν τέτοιες πληροφορίες υπερβαίνει σαφώς τις προσδοκίες του καταδικασμένου για την ιδιωτικότητα. Παρόλο που οι καταδικαστικές αποφάσεις των στελεχών μπορεί αργότερα να ανατράπηκαν, τον Οκτώβριο του 2020 ήταν σαφώς προς το δημόσιο συμφέρον να αναφερθεί το πρώτο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας».

Και συνεχίζει: «Εάν η απόφαση αυτή ισχύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα παρόμοιων αγωγών που θα βασίζονται στον ΓΚΠΔ για τη φίμωση της δημοσιογραφικής πληροφόρησης δημόσιου συμφέροντος και τη διατήρηση ορισμένων πληροφοριών ως μυστικών. Συνεπώς, η απόφαση αυτή κινδυνεύει να ενθαρρύνει άλλα ισχυρά άτομα ή εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τους κανονισμούς του ΓΚΠΔ για να προσπαθήσουν να κρατήσουν ορισμένες πληροφορίες ή ονόματα εκτός δημόσιας σφαίρας. Πιστεύουμε, επομένως, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η οποία ήδη βρίσκεται υπό σημαντική πίεση».

«Μέσω του ταμείου μας νομικής υποστήριξης, οι οργανισμοί του MFRR θα παράσχουν χρηματοδότηση για την κάλυψη των νομικών εξόδων που απαιτούνται για την αμφισβήτηση αυτής της ετυμηγορίας στο εφετείο της Αθήνας. Η διασφάλιση ενός δίκαιου αποτελέσματος θα είναι σημαντική όχι μόνο για την Alterthess και τη Σταυρούλα Πουλημένη, αλλά και για όλους τους δημοσιογράφους που πραγματοποιούν παρόμοια ρεπορτάζ στην Ελλάδα», καταλήγει στην ανακοίνωση που συνυπογράφει με άλλες πέντε οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR