Επώνυμες οι ευθύνες για το ΠΕΔΥ, καταγγέλλει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Απορρίπτει την οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης για τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ Χίου, με τελευταίο την χθεσινή παύση εργασίας έξι γιατρών, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί «εργάζονταν επί εννιά μήνες χωρίς ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς και με την ανοχή και την κάλυψη, τόσο της διοίκησης του ΠΕΔΥ Χίου, όσο και της 2ης ΔΥΠΕ» και αυτό – προσθέτει – «αποτελεί άλλη μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών που βαρύνουν άλλους, στη νέα κυβέρνηση».

Ο κ. Μιχαηλίδης κατηγορεί, επίσης, τον υπό παραίτηση διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Αθ. Παπαρούπα ότι δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις του την συγκεκριμένη στιγμή και ότι επιχειρεί να αποτρέψει πιθανότατα τυχόν ποινικές ευθύνες του, για την μη πληρωμή επί εννέα μήνες των συγκεκριμκένων γιατρών του ΠΕΔΥ Χίου.

Διευκρινίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και η νέα διοίκηση του ΠΕΔΥ θα επανεξετάσει εξαρχής τα ζητήματα στελέχωσης του ΠΕΔΥ.

Η ανακοίνωση του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Αναλυτικά, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2014 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης έβγαλε ένα ακόμα λιθαράκι από το ετοιμόρροπο σύστημα υγείας, διατάσσοντας τη διάλυση του ΕΟΠΠΥ και απολύοντας όλους τους γιατρούς. Όσοι το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κλείνοντας δηλαδή τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ότι άμεσα θα προχωρούσαν οι κρίσεις ούτως ώστε να εξισωθούν με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Στη Χίο, έξι γιατροί αρνήθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και προσέφυγαν δικαστικά ενάντια στην απόφαση του Υπουργού Υγείας, συνεχίζοντας όμως να εργάζονται στο ΠΕΔΥ. Ωστόσο, η διαδικασία της κρίσης και της μισθολογικής τους εξίσωσης δεν ξεκίνησε ποτέ, με αποτέλεσμα οι γιατροί αυτοί, ενώ εκτελούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους για 9 μήνες, να μην έχουν πληρωθεί μέχρι και σήμερα. Όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβαναν διαρκώς προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί και εργάζονταν χωρίς ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς υπό την ανοχή της διοίκησης του ΠΕΔΥ στη Χίο.

Εννιά μήνες μετά, και αφού έχουν καταπέσει σε βάρος τους τα ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς όμως να ενημερωθούν για την απόφαση, ο υπό παραίτηση διοικητής της 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Παπαρούπας, εκ του ασφαλούς και πιθανότατα για να αποφύγει τυχόν νομικές ευθύνες, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν παρά μόνο για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου του 2014. Σημειώνει, μάλιστα, στη σχετική επιστολή του ότι τόσο ο κ. Βρουλής, όσο και οι υπόλοιποι γιατροί γνώριζαν ήδη από το Σεπτέμβρη του 2014 τη σχετική απόφαση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι έξι γιατροί να σταματήσουν να εργάζονται στο ΠΕΔΥ και να μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού.

Ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά του υπό παραίτηση διοικητή κ. Παπαρούπα προφανώς και δεν είναι τυχαίος. Η προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ναρκοθέτησης του ήδη διαλυμένου από τις μνημονιακές κυβερνήσεις συστήματος υγείας έχει σαν στόχο τη στροφή των πολιτών ενάντια στη νέα κυβέρνηση που εργάζεται πυρετωδώς για να οργανώσει από την αρχή το σύστημα υγείας που θα εξασφαλίζει περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, με ξεκάθαρες και αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας για όλο το προσωπικό. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η νέα διοίκηση του ΠΕΔΥ θα επανεξετάσει εξαρχής τα ζητήματα στελέχωσης του ΠΕΔΥ.