Έρευνα στην Frontex ξεκίνησε η υπηρεσία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης

Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της απάτης, η OLAF, ξεκίνησε έρευνα για την Frontex, σχετικά με ισχυρισμούς παρενόχλησης, παραπτωμάτων και απώθησης προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της Ε.Ε., όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Οι ερευνητές της OLAF ανακρίνουν μέλη της υπηρεσίας που εδρεύει στη Βαρσοβία “από τις αρχές του προηγούμενου μήνα”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως και οι άλλοι τρεις.

Οι ανακριτές εξετάζουν ισχυρισμούς παρενόχλησης και παραπτώματος που έχουν οδηγήσει ορισμένους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων σε πολύ ανώτερο επίπεδο, να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η έρευνα περιλαμβάνει επίσης ισχυρισμούς για push back — παράνομες επιχειρήσεις με στόχο να εμποδίσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της Ε.Ε.

Η OLAF και η Frontex επιβεβαίωσαν ότι η έρευνα διεξάγεται, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες.

“Η OLAF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την FRONTEX”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τονίζοντας ότι “το γεγονός ότι η OLAF διεξάγει έρευνα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα / οντότητες έχουν διαπράξει παρατυπία / απάτη”.

Σε δήλωσή της, η Frontex ανέφερε ότι «συνεργάζεται πλήρως με την OLAF», προσθέτοντας ότι «οι επισκέψεις της OLAF σε οργανισμούς, ιδρύματα και οντότητες της Ε.Ε. αποτελούν συνήθη πρακτική χρηστής διακυβέρνησης» και ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις αυτές δεν συνεπάγονται απαραίτητα αθέμιτες πρακτικές. Μπορούν, επίσης, να ενεργοποιηθούν από την διαχείριση των ίδιων των ευρωπαϊκών φορέων».

Τον Οκτώβριο, σημειώνει το Politico, αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού Der Spiegel, σε δημοσιεύματά τους αναφέρονται σε συμμετοχή της Frontex σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, υποστηρίζοντας ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ε.Ε. Τέτοιες πιέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η OLAF ερευνά εάν έχουν παραβιαστεί οι εσωτερικές διαδικασίες της Frontex, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα Ίλβα Γιόχανσον να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex και τον διαμεσολαβητή της Ε.Ε. να ξεκινήσει έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex κ. Φαμπρίς Λετζερί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι η υπηρεσία του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, αναφέροντας ότι “δεν έχουμε βρει στοιχεία” για τη συμμετοχή προσωπικού της Frontex σε παράνομες δραστηριότητες. Αλλά δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με την σοσιαλιστική ομάδα να τον καλεί να παραιτηθεί και τους πράσινους να ζητούν από το κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια