Εξάμηνη παράταση για το κτηματολόγιο – Τροπολογία στην Βουλή

Παράταση η οποία θα φτάνει στους έξι μήνες για την υποβολή των δικαιολογητικών κτηματογράφησης αποφάσισε η κυβέρνηση, κάνοντας αποδεκτή σχετική τροπολογία η οποία κατετέθη στην Βουλή από 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυνατότητα της εξάμηνης παράτασης θα παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέραν εκείνης των τριών μηνών, την οποία μπορεί να δώσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι είναι δεδομένη η δυσκολία των πολιτών να συγκεντρώσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και προς τούτο προτείνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη παράταση που μπορεί να δοθεί, πέραν της αρχικής προθεσμίας των τριών μηνών, είναι ένα ακόμα τρίμηνο. Τώρα, ουσιαστικά, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την κτηματογράφηση μπορεί να γίνει συνολικά, με την εξάμηνη υπουργική παράταση, ένα έτος.

Για τη Χίο ειδικότερα η διαδικασία κτηματογράφησης ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2019, η προθεσμία έληξε στις 15 Απριλίου 2019 και εδόθη παράταση έως τις 3ο Μαΐου 2019, με την προοπτική να δοθεί 1,5 ακόμα μήνας, ήτοι να λήξει η προθεσμία στις 15 Ιουλίου 2019.

Με την υπό ψήφιση ρύθμιση θα είναι δυνατή με υπουργική απόφαση η παράταση της προθεσμίας το μέγιστο για ένα ακόμα εξάμηνο, δηλαδή έως 15 Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα αν η εξάμηνη παράταση θα δίδεται ολόκληρη και εφάπαξ γενικώς σε όλες τις περιπτώσεις ή αν θα δίδεται κατά περίπτωση ή και τμηματικά με ανώτατο όριο πάντα τους έξι μήνες που προβλέπει η τροπολογία.

Να υπενθυμίσουμε σε ό,τι αφορά τη Χίο ότι υπό κτηματογράφηση είναι οι εξής περιοχές:

Αγίου Γάλακτος, Αγίου Γεωργίου Συκούση, Αμάδων, Βέσσας, Βικίου, Βολισσού, Διευχών, Ελάτας, Καμπιών, Καρδαμύλων, Κεράμου, Κουρουνίων, Λαγκάδας, Λεπτοπόδων, Λιθίου, Μελανειούς, Μεστών, Νέας Ποταμιάς (Ποταμιάς) Νενητουρίων, Οινουσσών, Ολύμπων, Ομηρούπολης, Παρπαριάς, Πυραμάς, Πισπιλούντας, Πιτυούς, Πυργίου, Σιδερούντας, Σπαρτούντας, Συκιάδας, Τρυπών, Φυτών, Χαλάνδρων και Ψαρών.

Το γραφείο κτηματογράφησης Χίου, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις, βρίσκεται στην οδό Αεροπόρου Ροδοκανάκη 3, περιοχή Φάρκαινα, Τ.K. 82100, Χίος. Τηλέφωνα: 22715 00037, 22710 25700. Ημέρες / Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 – 17:00 & Τετάρτη 8:00 – 19:00.