Ξεκίνησε η προανάρτηση κτηματολογίου σε 32 περιοχές του δήμου Χίου, Οινούσσες & Ψαρά

Σε 32 περιοχές (τοπικές κοινότητες) του δήμου Χίου, καθώς και στους δήμους Οινουσσών και Ψαρών, ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, για όσους έχουν ήδη δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, ενώ ανάλογες προαναρτήσεις έχουν γίνει και σε περιοχές της Ικαρίας και της Σάμου.

Συγκεκριμένα, στον δήμο Χίου οι προαναρτήσεις αφορούν τις τοπικές κοινότητες: Αγίου Γάλακτος, Αγίου Γεωργίου Συκούση, Αμάδων, Βέσσης, Βικίου, Βολισσού, Διευχών, Ελάτας, Καμπιών, Καρδαμύλων, Κεράμου, Κουρουνίων, Λαγκάδας, Λεπτοπόδων, Λιθίου, Μελανειούς, Μεστών, Νέας Ποταμιάς (Ποταμιά), Νενητουρίων, Ολύμπων, Ομηρούπολης, Παρπαριάς, Πυραμάς, Πισπιλούντας, Πιτυούς, Πυργίου, Σιδηρούντας, Σπαρτούντας, Συκιάδας, Τρυπών, Φυτών και Χαλάνδρων.

Στόχος της προανάρτησης, όπως επισημαίνει στην σημερινή – Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 – ανακοίνωση του το Ελληνικό Κτηματολόγιο «δίνεται η δυνατότητα της υποβολής της αίτησης επανεξέτασης στοιχείων μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου, στο ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr (ψηφιακή υπηρεσία: ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ), χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γραφείο κτηματογράφησης».

Ψηφιακά οι διορθώσεις μέχρι τις 17 Μαΐου 2024

Μέσω της ψηφιακής προανάρτησης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι την 17η Μαΐου 2024, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο κτηματολόγιο.

Από την ιστοσελίδα ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr, οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (κτηματολογικός πίνακας).

• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (κτηματολογικό διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.
Εάν δεν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, μπορούν να υποβάλουν, ατελώς, αίτηση επανεξέτασης στοιχείων ψηφιακά στο ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr, με τη χρήση κωδικών taxisnet, μέχρι την 17η Μαΐου 2024. Εναλλακτικά, η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Τι γίνεται με όσους δεν έχουν κάνει ακόμα δηλώσεις

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι πολίτες που δεν έχουν δηλώσει στο κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Μετά τις διορθώσεις της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

Πληροφορίες παρέχονται Αεροπόρου Ροδοκανάκη 3, περιοχή Φάρκαινα Τ.Κ. 82100, Χίος

Τηλέφωνο: 22715 00037 & 22710 25700

email: chios@ktimava.gr

Ιστοσελίδα: https://www.ktimava.gr/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα 08:00 – 17:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08:00 – 16:00 και
Τετάρτη 08:00 – 19:00.