Φαλκιδεύεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης

Στην ανατροπή του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών προχωρά η κυβέρνηση με την κατάθεση – εντός των προσεχών ημερών – νομοσχεδίου, το οποίο στην πράξη θα καταργεί το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και θα δίνει υπερεξουσίες στους δημάρχους και περιφερειάρχες, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πράξη με τις νέες ρυθμίσεις ο ρόλος του κυρίαρχου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, δηλαδή του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίων συρρικνώνεται, αφαιρούνται αρμοδιότητες και μεταφέρονται στις επιτροπές (οικονομική, ποιότητας ζωής κ.λπ.), στις οποίες την πλειοψηφία θα έχει η παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη.

Με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση η απλή αναλογική με την οποία εξελέγησαν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ουσιαστικά καταργείται, νοθεύεται η βούληση του εκλογικού σώματος και φαλκιδεύεται ο θεσμός της αυτοδιοίκησης.

Αυτές είναι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Οι βασικές προβλέψεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, περιγράφονται σε σχετικό ρεπορτάζ που έχει αναρτήσει tovima.gr, ως ακολούθως:

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης  να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους και τις περιφέρειες που εισήγαγε ο  «Κλεισθένης» (Νόμος 4555/2018), τον οποίο υπενθυμίζεται πως ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πού θα γίνουν οι κυριότερες επεμβάσεις;

Πρωτεύον ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Επιγραμματικά η νομοθετική παρέμβαση εστιάζεται στα παρακάτω σημεία:

– Θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

– Εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών.

– Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

– Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

– Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.

– Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια